Provjerite koliko ste u krivu: Ovo su najčešće zablude kad su u pitanju općepoznate činjenice

KOLIKO raznih činjenica, koje usput slušate čitav život i za koje biste "dali ruku u vatru", uopće nisu točne?

Sigurno ste se već nebrojeno puta našli u situaciji u kojoj nekome objašnjavate nešto "jer je to jednostavno tako", "oduvijek" ili čak "znanstveno dokazano", a ustvari se samo radi o informacijama koje ste previše puta čuli da im ne biste povjerovali.

Možda vam neke od ovih informacija razjasne dosadašnje zablude, tako popularne među širokim pukom, pa ćete idući put kad nabasate na nekog tko gorljivo zagovara jednu od općeprihvaćenih "istina" upravo vi biti ti koji će maknuti veo s ignorantskih očiju, odnosno, moći pametovati s razlogom.

U snu progutamo u prosjeku barem osam pauka godišnje

Ovo definitivno nije istina i srećom da je tako. Priču o gutanju pauka '90-ih su godina izmislili novinari kako bi dokazali da se putem e-maila mogu vrlo lako proširiti dezinformacije.



Rajčice spadaju u povrće

Iako ćete možda pomisliti da ovo već i vrapci na granama znaju, još uvijek postoji velik broj onih koji se iznenade kad čuju da je ova ukusna i zdrava biljka ustvari voće. Unatoč tome što je najviše volimo jesti u slanim varijantama, na salatu ili u umacima.

Kad su u opasnosti, nojevi zabijaju glavu u pijesak

S obzirom na to da je u pitanju najbrža životinja na dvije noge na svijetu, noj u opasnosti neće zabiti glavu u pijesak. Jednostavno će pobjeći.



Žvakaćoj gumi treba sedam godina da se razgradi u našem tijelu

Ova je zabluda nastala iz činjenice da žvakaćama za razgradnju treba duže nego "normalnoj" hrani. Većina sastava žvakaće gume uistinu jest neprobavljiva, ali one će napustiti naš sustav ubrzo nakon slučajnog gutanja bez ikakvog problema i posljedica.



Urin na opekotini od meduze pomoći će ublažiti bol

Da, Chandler, Joey i Monica sasvim su nepotrebno prolazili kroz neugodno iskustvo, s obzirom na to da ovaj podatak nije nimalo točan. Nemojte to raditi osim ako ne želite da vas ozlijeđeno područje boli još više.



Marija Antoaneta rekla je "Neka jedu kolače"

Iako se ova izreka često pripisuje francuskoj kraljici kako bi se demonstrirala njezina okrutnost i bezosjećajnost prema gladnom puku, ne postoje dokazi da je ona to ikad izgovorila. Fraza se pojavljuje u "Ispovijestima" Jean-Jacquesa Rousseaua, napisanim kad je buduća kraljica imala samo devet godina.

Pročitajte više