Prvi hrvatski paparazzo potpisao za HAA

Foto: PR

NAŠ NAJPOZNATIJI fotograf s hrvatsko-američkom adresom već više od četrdeset godina niže uspjehe na svjetskoj sceni profesionalne fotografije.

Od Pariza, Moskve, Iraka, Cannesa, do Holywooda i Tahitija, Jadran Lazić je izgradio svoju jedinstvenu pinakoteku slavnih ličnosti, glumaca i glumica, starleta, državnika i političara kojom je ne samo krasio naslovnice svjetskih magazina i revija, već i izuzetnim reportažama popunjavao njihove stranice.

Orson Welles, Robert de Niro, Marlon Brando, Meryl Streep, Jodie Foster, Sylvester Stallone, Sean Penn, Jack Nicholson, David Bowie, Gerard Depardieu, Chuck Norris, Faye Dunaway, Johnny Depp, Milla Jovovich, Traci Brigham. Ovo su samo neke od slavnih ličnosti koje su se našle pred objektivom ovog poznatog fotografa i prvog hrvatskog paparazza te obilježile njegov život ne samo profesionalno već i privatno. Svoje je fotografije Lazić tijekom cijele karijere uspješno prodavao te kao istaknuti i cijenjeni fotograf postizao dobre cijene za svoje uratke.

Autorske fotografije slavnih ličnosti priskrbile su njemu i njegovoj obitelji financijski prosperitet i sigurnost, a njega kako je vrijeme pokazalo, pozicionirale kao jednog od najpoznatijih hrvatskih fotografa s internacionalnom karijerom koja još traje.

Jadran Lazić je prošlog tjedna važnim poslom boravio u Zagrebu. Posredovanje u ostvarivanju autorskih prava i korištenju kompletnog dosadašnjeg i budućeg opusa radova prepustio je Hrvatskoj autorskoj agenciji – Centru za intelektualno vlasništvo d.o.o.

Lazić je potpisao ekskluzivni ugovor s Hrvatskom autorskom agencijom – Centar za intelektualno vlasništvo d.o.o kojim agenciji povjerava upravljanje, zastupanje i ostvarivanje autorskih prava na svoj kompletni dosadašnji i budući opus fotografija, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Time je Lazić u cijelosti i vremenski neograničeno prepustio Hrvatskoj autorskoj agenciji – Centru za intelektualno vlasništvo d.o.o brigu o ostvarivanju autorskih prava nad svojim opusom.

HAA – CIV d.o.o je najstarija agencija za ostvarivanje prava umjetnika iz svih područja kreativnog stvaralaštva. U posljednje vrijeme, od kada u svojstvu prokurista s agencijom surađuje poznati zagrebački odvjetnik Silvije Hraste kojem se nedavno pridružila i Ivana Nobilo kao prokuristica i menadžerica, agencija se poprilično modernizirala i uvodi razne novitete u poslovanju kako bi svim svojim postojećim i budućim klijentima olakšala snalaženje u složenom području prava intelektualnog vlasništva.

"Područje autorskih prava je složen pravni posao koji nama umjetnicima ne bi trebao oduzimati vrijeme i gušiti nas u našoj kreativnosti. Sretan sam zato da sam konačno formalizirao i proširio suradnju s ovom agencijom s kojom i inače godinama uspješno surađujem. Oni sada imaju kompletnu uslugu za nas umjetnike, od ostvarivanja autorskih prava, ishođenja dozvola za korištenje fotografija, vođenje poreznog dijela preko regulacije ugovora sa svim korisnicima mojih fotografija ili onima koji su zainteresirani za kupnju", rekao je Lazić povodom potpisivanja ugovora prošli tjedan.

"Sretni smo što pojačavamo portfelj naših klijenata velikim imenom u svijetu fotografije kao što je Jadran Lazić. Usluga agenture logičan je slijed dosadašnjeg rada agencije koja do danas u svom radu broji više od 80 000 klijenata. Želja autora iz svih područja kreativnog stvaralaštva da na jednom mjestu dobiju kompletnu uslugu potaknula nas je da uvedemo uslugu agenture. Stoga osim pružanja pravne zaštite, autore odnedavno zastupamo i u plasmanu intelektualnih tvorevina na neko od tržišta na kojima imaju potencijal financijski oploditi postojanje vlastite intelektualne tvorevine", izjavila je Ivana Nobilo, prokuristica Hrvatske autorske agencije, povodom potpisivanja ugovora.

Uz postojanu stručnost koja je glavno uporište ove agencije već više od pola stoljeća, agencija je posljednjih šest mjeseci uložila posebne napore da postavi poslovanje i na online format. Tako će za manje od mjesec dana u funkciji biti platforma online deponiranja odnosno pohrane intelektualnih tvorevina putem koje će autori iz udobnosti svog doma u samo nekoliko koraka moći zaštititi svoje autorsko djelo i osigurati Potvrdu o deponiranju koja je slučaju povrede prava ili plasmana djela izvorni dokaz o autorstvu koji vrijedi i na sudu.

Potpisivanje ugovora održalo se u novootvorenom Avantgarde klubu na Ribnjaku 40. Radi se ekskluzivnom društveno-umjetničkom klubu koji je otvoren na inicijativu čak devet umjetničkih sekcija koje djeluju unutar Hrvatske autorske agencije.

Pročitajte više