Rasprave oko toga je li sonda Philae pronašla "život u svemiru" zasjenile otkriće koje je (zapravo) iznenadilo znanstvenike

Foto: ESA

NAKON što se projekt slijetanja na komet sonde Philae našao na udaru kritičara koji tvrde da ESA taji mnoge informacije i da je sonda zapravo poslana u svemir uzalud, jučer su stigle informacije o tome da se među podacima koje je sonda uspjela poslati prije hibernacije kriju možda revolucionarna otkrića.

Pretpostavke su argumentirane sljedećim: sonda je u atmosferi kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko pronašla organske kemijske spojeve. Otkriće je dovedeno u vezu s pokušajem odgovora na pitanje o početku razvoja života na Zemlji, s obzirom na to da su molekule koje sadrže ugljikove atome temeljni elementi života na našoj planeti.
 
No, činjenica je da (zasada) u ovom otkriću nema ničeg revolucionarnog, a ESA još uvijek nije dala odgovor na pitanje radi li se o kompleksnim ili jednostavnijim organskim spojevima. Već se znalo da na kometima postoje takve vrste spojeva, pa je ova vijest zapravo očekivana, slažu se znanstvenici. 
 
 
Zaključke oko "revolucionarnog" otkrića potaknula je, između ostaloga, i objava ESA-e u kojoj stoji: "Sonda Philae otkrila je na kometu 67P/Čurjumov-Gerasimenko vodu i organske molekule koje su ključne za život".
 
Rasprave oko ovih "revolucionarnih" otkrića, ostavile su, pak, u sjeni drugo važno otkriće koje je, za razliku od organskih molekula, iznenadilo znanstvenike.
 
Radi se o tome da se na temelju podataka koje je sonda poslala, i na temelju činjenice da je sonda uspjela probušiti površinu kometa tek nekoliko milimetara, ispostavilo da je površina kometa čvrsta, a ne krhka, kako se pretpostavljalo.
 
"Prema podacima koje imamo, čini se da se sonda suočila s vrlo čvrstom površinom, čija se čvrstoća može usporediti s čvrstoćom leda. Čini se da je površinski sloj kometa sačinjen od 10 do 20 centimetara prašine, a ispod toga je čvrsta materija nalik ledu, ili mješavini leda i prašine", objasnio je Tilman Spohn, glavni istražitelj u sklopu projekta Rosetta, zadužen za MUPUS (Multi-Purpose Sensors for Surface and Subsurface Science), na ESA-inom blogu.
 
 
 

Pročitajte više