"Razum protiv religije": Ovo je najluđi trenutak iz debate s kreacionistom u 2014. godini

Screenshot: Business Insider

POČETKOM 2014. godine u velikoj debati susreli su se popularni američki znanstvenik, komičar i TV ličnost, Bill Nye i veliki zagovornik kreacionizma i osnivač kontroverznog Creation Museuma, Ken Ham.

Bila je to debata koja je suočavala "razum protiv religije", kako ju se često opisivalo, a održana je 4. veljače u muzeju u Petersburgu u saveznoj državi Kentucky. Do tog trenutka Ken Ham odbijao je javno raspravljati s evolucionistima čiji je jedini cilj "ismijati", ali odlučio je suočiti se s Nyem kojeg naziva "ozbiljnim sugovornikom čije mišljenje nosi težinu u društvu".

U svakom slučaju, Nye se sad za Business Insider osvrnuo upravo na taj događaj, izdvajajući najluđi trenutak iz debate. "Najdraži trenutak debate bio je kad je žena iz publike pitala što bi svakog od nas moglo natjerati da promijeni mišljenje. Ja sam krenuo nabrajati i pričati o tome da bi se to moglo dogoditi da nađemo fosile u slojevima kamena u Grand Canyonu koji su na neki način smrznuli između slojeva u pokušaju bijega od Velike poplave...ili da postoji način da svjetlo zvijezda udaljenih puno više od 6000 godina dođe do nas u roku od 6000 godina...zapravo da se dokaže da brzina svjetlosti nije brzina svjetlosti...U tom slučaju bismo mogli dogovoriti sastanak na kojem ćemo raspravljati o tome hoću li promijeniti svoje mišljenje. Ken Ham je rekao: 'Ništa'. Ništa ga ne bi moglo natjerati da se predomisli. Apsolutno ništa. Zamislite tog čovjeka da odlučuje o vašoj sudbini u poroti. 'Ne, ne zanimaju me dokazi. Odlučio sam'".

Čega se još prisjetio pogledajte u videu.

Pročitajte više