Reagirala i Pravobraniteljica: Shoosterova reklama je seksistička i diskriminirajuća

Foto: Press

KADA smo prije nekoliko dana pisali o pozivu udruge Vigilare na bojkot Shoostera zbog "degutantne" reklame, očekivali smo i reakciju nadležnih, ali ne i da će reakcija biti istovjetna onoj vječno uvrijeđene udruge koja se dosad uspjela izboriti za micanje ovna Gregora i "blasfemične" reklame za Red Bull.

Naime, nakon pokretanja kampanje, oglasila se i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, a njezin je poruka jasna: reklama je seksistička i diskriminirajuća, provokacija ima svoje granice, i muškarac i žena su objektivizirani i diskriminirani.

Kazna za kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova može doseći i milijun kuna!

"U ovom slučaju, Shooster kroz svoju reklamu, iako sugerira druženje i osuđuje seksistički tip zabave, radi to na seksistički način stereotipno prikazujući ženu kao muškarčevu lutku te tako ženama nameće uloge seksualnih objekata koje isključivo služe muškarcima za zabavu. Bez obzira što su na drugoj strani dečko i cura, promovira se stereotip da je muškarac taj koji izabire svoju „igračku“. Da je muškarčeva zabava ta koja je važna i koja motivira. Žena je tako u usporedivoj situaciji stavljena u nepovoljniji položaj", stoji u priopćenju koje u potpunosti možete pročitati OVDJE.

Iz udruge poručuju da sa slučajem idu prema sudskom epilogu, a prijavu je zaprimila i HURA (Hrvatsko udruženje agencija za tržišno komuniciranje). O slučaju će biti obaviještene i ostale tvrtke čije se marke prodaju u Shooster trgovinama Hrvatskoj, bez obzira nalaze li se njihova predstavništva u Hrvatskoj ili inozemstvu.

Iz udruge podsjećaju da se nakon poduzete akcije, direktor Shoosterova marketinga Marko Domić u razgovoru s predstavnicima udruge pohvalio i naglasio da su oni "čak prekrili rupe na seks-lutki kada su pravili reklamu" i da je "to (lutke) vrlo privlačno mladima".

Dodaju i da nije postojala spremnost za dijalogom s predsjednikom udruge Vicom Johnom Batarelom koji mu je nuđen više puta (što je Domić u razgovoru s novinarima Indexa negirao i objasnio u priopćenju).

"Vrhunac svega vjerojatno je i njegova izjava da ovom reklamom na kojoj je prikazano zajedništvo muškarca i lutke za seks, 'podržavaju, štoviše, potiču zajednicu muškarca i žene'", stoji u priopćenju udruge Vigilare.

Pročitajte više