Rekordan broj milijardera u svijetu: Gdje ih ima najviše, tko je najbogatiji i kako su do novca došli

Foto: AFP

FORBESOV popis pokazuje da je broj milijardera u svijetu dosegao novu rekordnu brojku. Naime, 1426 milijardera zajedno posjeduju gotovo 4,3 bilijuna eura, a to je znatan porast u odnosu na 3,5 bilijuna eura zabilježen prošle godine.

Na popisu se nalazi čak 210 novih milijardera, a 27 pridošlica dolazi iz SAD-a. Valja spomenuti i kako je 60 ljudi ispalo s popisa, a osam ih je umrlo. Carlos Slim ponovno je najbogatiji na svijetu, a slijede ga Bill Gates, Amancio Ortega i Warren Buffett.

Neki radom, neki nasljedstvom

Većina milijardera do svog je bogatstva došlo vlastitim radom, 184 naslijedilo je bogatstvo, a 281 bogataš jednim dijelom svoje bogatstvo duguje nasljedstvu koje su vremenom uvećali.

Prosječno bogatstvo milijardera poraslo je na preko 2,9 milijarda eura (prošle godine bilo je riječ o 2,8 milijarde). Područje Azije i Pacifika pretrpjelo je najveće gubitke. Naime, s popisa je ispalo njih 29, a iz SAD-a nešto manje, 16 milijardera.

SAD ima najveći broj milijardera: 442. Slijedi ih pacifičko-azijska regija s 386, Europa ih prati s 366, s Bliskog istoka i Afrike 103, a iz Amerika (bez SAD-a) dolazi ih 129.


Prosječna dob milijardera je 67 godina, a oni iz SAD-a nešto su mlađi (65 godina).

Nove milijarderke

Što se podjela po spolu tiče, milijarderki je sve više (138 u odnosu na prošlogodišnjih 104). Najviše je bogatašica iz SAD-a, njih 50, a slijedi ih 35 iz Europe te 22 iz pacifičko-azijske regije.

Svoje bogatstvo među najviše članova obitelji dijelit će 93-godišnji Saudijac Sulaiman Al Rajhi, predsjednik banke Ali Rajhi Bank, koji ima čak dvadeset i troje djece, a s istim brojem potomaka tu je i 45-godišnji Roman Avdejev, vlasnik banke Credit bank iz Moskve. Ipak, 19-ero njegove djece je posvojeno.

Pročitajte više