Revolucionarni "Harlem Shake": Internetski fenomen izazvao val nasilja i podijelio zemlju

Screenshot: YouTube

POPULARNI ples "Harlem Shake" osvojio je svijet u samo par dana i postao popularan gotovo kao i "Gangnam Style". No, ovaj internetski fenomen u Tunisu je izazvao pravi val nasilja i podijelio zemlju.

Tunis je u protekle dvije godine prošao kroz burno razdoblje: nakon revolucije koja je srušila diktaturu, napada od strane islamističkih ekstremista, atentata na oporbenog političara i ostavke premijera, ova sjevernoafrička zemlja pokušava uspostaviti demokraciju.

Zahvaljujući internetu, "Harlem Shake" je došao do učenika škole El Menzah koji su odlučili snimiti svoju verziju što je odmah razbjesnilo konzervativnu islamsku frakciju Salafi.

U video snimci učenici plešu u donjem rublju, parodiraju izgled Salafi muslimana i arapskih emira te se sugestivno međusobno dodiruju. Reakcije su bile podijeljene - neki smatraju da je snimka nemoralna dok ju drugi hvale kao tipičan tuniški humor, pokazujući ukus sekularne većine.

U međuvremenu, ministar obrazovanja Abdellatif Abid pokrenuo je istragu protiv ravnatelja spomenute škole zbog zbog "nepristojnosti učenika" a diljem zemlje, mladi su snimili svoje verzije. Ubrzo je jedan mladić završio u bolnici nakon što je zaradio 12 šavova, a ni druge grupe nisu prošle bolje zbog napada radikalnih islamista. U južnog gradu Sfaxu policija je morala intervenirati kako bi razdvojila skupine sukobljene oko Harlem Shake snimke.

Prošli petak je održan prosvjed ispred Ministarstva obrazovanja protiv pokretanja istrage gdje su mladi kolektivno plesali uz "Harlem Shake". Jedan od prosvjednika, 24-godišnji student Saber, je izjavio: "Pravo na 'Harlem Shake' i ples je plod revolucije. Napokon je vrijeme da nakon godina represije možemo izraziti što stvarno mislimo".

Pročitajte više