Ripper kod Stankovića o Dinamu, Tedeschiju i revoluciji

Screenshot: HRT

GOST Aleksandra Stankovića u današnjoj emisiji "Nedjeljom u dva" bio je frontmen grupe Pips Chips i Videoclips, Dubravko Ivaniš Ripper, odnosno Daddy. Ripper se osvrnuo na aktualne i manje aktualne teme: Dinamo, politiku, no najviše ipak na glazbu.
 
Stanković se osvrnuo na pripreme benda uoči velikog koncerta u Domu sportova: "Veseli li vas taj koncert, je li to format za vas?"
 
"Pa ne. Naš format je klupski, manja publika, do 800 ljudi, recimo, kao nekad Kulušić... Tamo se najbolje osjećamo. Na velike koncerte dolazi publika koja te inače i ne prati...", rekao je Ripper, i dodao da na velikim koncertima veliki dio publike čine roditelji koji dovode svoje klince, pa je to, s druge strane, jako bitno, jer nastupa taj "edukativno-odgojni moment". 
 
"Koji je Vas koncert obilježio tako?", pitao je Stanković, na što je Ripper rekao: "Deseci koncerata Psihomodo Popa i dva, tri nevjerojatna koncerta Haustora. Sve bih dao da ih mogu ponovno doživjeti... Gobac je pravi frajer, alfa mužjak, a Rundek ima tu sposobnost implementacije teatra u rock'n'roll".
 
Ima li u Hrvatskoj rock'n'rolla
 
"Postoji li po vama rock'n'roll u ovoj zemlji?", pitao je Stanković, na što je Ripper kazao: "Ono što je značajno na našim prostorima je bio Novi val. Rock'n'roll je civilizacijski kod srednje građanske klase, a u ovome društvu danas toga nema. No, bivša Juga je stvorila zapravo građansku klasu... Iako, tadašnji su najveći frajeri imali svoje očeve od vojnih lica pa do visoko pozicioniranih doktora. Primjerice, Milan Mladenović nije bio iz radničke klase, a EKV je simbol onog vremena..."
 
Na Stankovićevo pitanje ima li kod nas pravog rock'n'rolla, Ripper je kazao: "Bare je rock'n'roll".
 
Stanković je Ripperu odlučio postaviti i pitanja na koja on obično ne želi odgovarati. Prvo takvo bilo je ono o Dinamu. "Mene se često zove da komentiram pitanja o Dinamu jer sam napisao pjesmu prije 22 godine, ali ja ne mislim da sam danas strukturiran da vam dajem zadovoljavajuće odgovore", isprva je kazao, potom ipak dodajući da će odgovoriti na neka pitanja.
 
Kad kažem da je Zagreb Dinamo, govorim o idealu Dinama
 
Na upit što misli kad kaže da je Dinamo Zagreb, kazao je: "Ja govorim o idealu Dinama, o postulatu Dinama kakav je on bio. Dnevna politika će zamagliti pogled i dati za pravo onima koji
tu građanstvo ne prepoznaju", a na upit kako se on kao samoprozvani introvert poistovjećuje s navijačima, pjevač je u svojem stilu odgovorio: "Ovo su vremena u kojima će na djelu biti Shiva. On ruši. A ja sam po vokaciji konstruktor, koji dolazi kasnije, kad treba nešto izgraditi iz pepela".
 
Druga tema o kojoj Ripper ne voli razgovarati jest prijateljstvo i navodno sponzorstvo Emila Tedeschija. Kad ga je Stanković pitao financira li on njegov bend, Ripper je kazao: "To je urbana legenda. Emil i ja već 18 godina razgovaramo o pjesmama. Bit našeg odnosa je razgovor o pjesmama. Ja mislim da je to plemenito. A kad čujem ovakva naklapanja, zapitam se lupetam li i ja ovako o drugim ljudima..." 
 
Revolucije neće biti, kapitalizam se za to pobrinuo
 
Ripper je sudjelovanje u emisiji zaključio s nekoliko misli o revoluciji i stanju u društvu: "Mislim da revolucije neće biti, kapitalizam se na perverzan način pobrinuo za to, postali smo taoci svog konformizma... Ne mislim da je ratni period gori od ovoga što mi danas proživljavamo, mi se nalazimo u jednom posttraumatskom periodu, i da, ja sam imao puno bolje uvjete nego moje dijete, ali čemu usporedbe, treba sagledati situaciju kakva je i ponašati se u skladu s tim...".
 
Pojasnio je i što ne voli kod ljudi: "Gledaju u tuđu juhu. Ja nemam taj običaj, ne interesira me. Možda nije bitno što ne valja s ljudima, nego da se suočimo sa samima sobom, da radimo na sebi, da surađujemo, da smo sinergični. To djeluje opće, ali svatko od nas će u sebi prepoznati nešto gdje može učiti, gdje mora učiti".
 
Za kraj ga je Stanković pitao što misli zašto ljudima generalno ide "na jetra", na što mu je Ripper odgovorio: "Ja sam jedna introverčina koja ne spada u ovaj medij, a silom prilika sam tu gdje jesam".

Pročitajte više