"Sad tek vidim koliko su svi lijepi": Živio 68 godina kao slijepac pa spletom (ne)sretnih okolnosti progledao

Screenshot: YouTube

PRIJE 68 godina Kanađanin Pierre-Paul Thomas rođen je gotovo potpuno slijep, a njegovu su sljepoću uzrokovala čak tri različita poremećaja. Imao je nistagmus, poremećaj zbog kojeg se oko nekontrolirano miče s jedne strane na drugu, zajedno s oštećenjem očnog živca i mrenama koje su mu se stvarale na očima, piše Montreal Gazette.

Tad mu medicina nije mogla pomoći i on je čitav svoj život proživio gledajući samo sjene i sivilo. Ali, prije dvije godine, kad je imao 66, pao je niz stepenice u svom stanu i slomio kosti lica, uključujući i one oko očiju. Uspješno ga je operirao tim liječnika, a nekoliko mjeseci nakon toga na pregledu i dodatnim dogovorima kod plastične kirurginje Lucie Lessard čuo je pitanje koje ga je nemalo iznenadilo: "Kad već popravljamo, želite li da vam 'sredimo' i oči?".

On je, naravno, pristao te je u veljači ove godine bio na dvije operacije na kojima mu je uklonjena mrena te sad napokon vidi sve što ga okružuje. Prvi put stvarno vidi boje i iako "još uvijek ima problema s njima" i kaže da sve mora učiti ispočetka, objašnjava: "Ovo je nevjerojatno, kao da sam ponovo dijete. Prije je sve bilo sivo, sad su svi lijepi".

Pročitajte više