"Savršena arijevka" je Židovka: Da su nacisti znali tko sam, danas ne bih bila živa

Screenshot: YouTube

HESSY TAFT, žena čiju je dječju fotografiju izabrao Joseph Goebbels kako bi oslikavala "savršenu arijevku" - u stvarnosti je Židovka.

Naime, njezina se fotografija, snimljena 1935., često koristila u sklopu nacističke propagande tijekom Drugog svjetskog rata, a njezina se majka Pauline Levinson, iznenadila kada je fotografiju svoje kćeri spazila na naslovnici nacističkog obiteljskog časopisa "Sonne ins Haus" koji je uređivao prijatelj nacističkog vođe Hermanna Goeringa.

Nakon što je berlinskog fotografa Hansa Ballina, upitala kako je moguće da je dao upravo njihovu fotografiju, znajući da je riječ o židovskom djetetu, fotograf je odgovorio da je samo htio ismijati naciste.

Međutim, šala fotografa mogla se pokazati kobnom, a obitelj je strahovala što bi se moglo dogoditi ako netko prepozna dijete i to prenese Goebbelsu koji je osobno odobrio korištenje fotografije.

Obitelj je naknadno prebjegla u Latviju, nakon toga u Pariz i Kubu da bi se ne kraju skrasili u SAD-u.

"Ovo je kao malena osveta. Nešto kao zadovoljština", rekla je za Bild Hessy koja je primjerak časopisa poklonila memorijalnom centru Yad Vashem u Izraelu.

"Danas se na sve mogu nasmijati, ali da su nacisti znali tko sam zapravo, danas ne bih bila živa", zaključuje osamdesetogodišnja profesorica kemije koja danas živi u New Yorku.

Pročitajte više