Senzacionalna arheološka otkrića u podmorju Župskog zaljeva

Foto: Međunarodni centar za podvodnu arheologiju Zadar

PODVODNI je robot u podmorju u blizini Kupara kod rta Pelegrin otkrio netaknute ostatke antičkih brodoloma koji datiraju iz 1. st. pr. K. Na morskom su dnu pronađeni ostaci stotinjak amfora, a pretpostavlja se da ih je u dubljim slojevima morskog dna još i više, a najvjerojatnije je tamo još uvijek i potopljeni brod, prenosi portal Župčica.hr.

Istraživanje je proveo Međunarodni centar za podvodnu arheologiju iz Zadra s RPM Nautičkom zakladom iz SAD-a te njihovim brodom Hercules, a ovo je dosad njihov najvećih uspjeh u sklopu istraživanja podmorja južne Hrvatske.

Osim ovog nalaza, u moru kod Kupara pronađeni su ostaci još jednog brodoloma iz istog razdoblja s oko 40 amfora, te još nekoliko skupina ostataka iz kasnijih razdoblja.

Svi se ostaci nalaze na dubinama od 40 do 100 metara.

"Ovi uspjesi pokazuju veliki potencijal ovih istraživanja, posebno zato jer su postignuti usprkos činjenici da su tehnički problemi ponovno usporili napredovanje istraživanja prema sjeveru, u pravcu Dubrovnika. Sva važnija nalazišta koja su dokumentirana ovim istraživanjima biti će uvrštena u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske i na njima će biti dozvoljeno ronjenje samo uz stručni nadzor, kako bi se spriječilo odnošenje vrijednih arheoloških nalaza", rekao je dr. sc. Luka Bekić, ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru.

Brod Hercules, koji je opremljen najsuvremenijom tehnikom i tehnologijom za ovakva istraživanja, posjetio je i zamjenik ministrice kulture, Berislav Šipuš, a u navedenim istraživanjima već treću godinu sudjeluju Jeffrey Royal i George Robb i ostali iz RPMNF-a, Luka Bekić, Mladen Pešić, Marina Šimičić i Roko Surić iz MCPA Zadar, te Domagoj Perkić iz Dubrovačkih muzeja.

 

Pročitajte više