Šezdeset godina golotinje (i šokova): Ovo su najkontroverznije naslovnice Playboya

Foto: Playboy

PRIJE točno 60 godina, 10. prosinca 1953. godine, tada mlađahni Hugh Hefner objavio je prvi broj Playboya, a tri mjeseca kasnije dobio je prvu narudžbu za oko čak 50 tisuća primjeraka.

Prvo izdanje jednog od najpoznatijih časopisa svih vremena koštalo je 7600 dolara, a Hefner je novac posudio od prijatelja, obitelji i investitora koji su vjerovali u njega.

Na prvoj naslovnici pojavila se Marilyn Monroe koja je tada bila najpoznatija američka glumica.

"Prije 60 godina stvorio sam Playboy, a namjera je bila reflektirati i utjecati na kulturne promjene u Americi. Ponosan sam što slavimo ovu godišnjicu", rekao je Hefner.

Ipak, Playboy se često znao naći na udaru kritike, a povodom ovog rođendana izabrali smo deset najkontroverznijih Playboyevih naslovnica.

1. Studeni 1975.

Samo godinu dana ranije, Larry Flynt objavio je prvi broj svog daleko žešćeg časopisa "Hustler", a Hefner je to doživio kao početak nadmetanja koje su mediji prozvali "pubičnim ratom".



Ideja je bila objaviti što izazovniju naslovnicu, a ovo je bio Hefnerov pokušaj. Na naslovnici se pojavila Patricia Margot McClain, a mnogi i danas tvrde da je ovo možda njihova "najriskantnija" naslovnica. Iako, iz današnje perspektive, to ne izgleda tako.

2. Prosinac 2008.



Maria Florencia Onori pojavila se na naslovnici meksičkog izdanja neodoljivo podsjećajući na Djevicu Mariju. Oni koji znaju situaciju u Meksiku, znaju i da poigravanje s vjerskim simbolima nije naišlo na odobravanje. Uredništvo je primilo velik broj prijetećih mailova svojih religioznih čitatelja, a Playboy se ispričao zbog fotografije i naslova: "Volimo te, Marija".

3. Studeni 1980.


Tema "Žene američke vlade" pokazala se kao kontroverzan izbor, a objavljena je samo nekoliko dana prije nego je Ronald Reagan ušao u Bijelu kuću. Naime, mnogi su pod upitnik stavili političke motive uredništva.



Dvije mornaričke časnice našle su se pred sudom zbog pojavljivanja na naslovnici, a glasnogovornik američke mornarice podržao je djevojke - Darlene i Aubrey Rein.

4. Travanj 2006.

Playboy je 2006. uplovio u nepoznate vode kada su objavili prvo izdanje u Indoneziji. Iako naslovnica sama po sebi nije posebno šokantna, muslimani su protestirali i osudili širenje časopisa na njihovu zemlju.



Štoviše, Andhara Early i Kartika Gunawan privedene su na ispitivanje, a glavni urednik indonezijskog izdanja završio je s tužbom zbog kršenja zakona.

Nakon 11 brojeva, indonezijski je Playboy ukinut.

5. Ožujak 1994.



Njujorška policajka Carol Shaya pojavila se na naslovnici Playboya što je odlično prihvaćeno od strane čitatelja, ali ne i gradskih vlasti koje su ovu 24-godišnju policajku kaznile sa 100 tisuća dolara.

6. Ožujak 2006.


Kada su čitatelji Jessicu Albu proglasili najseksipilnijom zvijezdom godine, Playboy je ovu ljepoticu odlučio staviti na naslovnicu. Bez njezine dozvole.



"Playboy je prekršio moja prava i pokušao uvjeriti javnost da sam im dala dopuštenje da moju fotografiju stave na naslovnicu, a to nije slučaj", rekla je Jessica.

7. Rujan 1979.

Dvije godine ranije, Playboy je objavio listu najzgodnijih studentica, a 1979. odlučio je ponoviti istu priču i taj puta uključiti čak 30 studentica.



To se nije svidjelo feministicama koje su nakon ovog izdanja išle toliko daleko da su čak zatražile ukidanje časopisa.

"Ne mislimo da Playboy ne bi smio imati dopuštenje da eksploatira žene. Oni zarađuju na eksploataciji", stajalo je u priopćenju.

8. Kolovoz 1989.

Brandi Brandt pojavila se naslovnici broja čija je glavna tema bila "Žene s Wall Streeta", a novinari su se bavili hedonistički lifestyleom tada izuzetno razmetljivih burzovnih mešetara.



Time Magazine kasnije je otkrio da čak sedam od devet žena koje su se pojavile u ovom broju nikada nije radilo na Wall Streetu.

9. Svibanj 1980.

Broj posvećen stjuardesama također je izazvao problema. Naime, Linda Jo Lehner i Nancy Nachtigal suspendirane su zbog pojavljivanja u ovom broju.



Mnogi su čitatelji zaključili da je ovaj broj nešto najbolje što se dogodilo aviokompanijama, ali to nije uvjerilo čelnike TWA-ja i Delte.

10. Srpanj 2010.

Isus i sise? Koga bi to moglo šokirati? Odgovor je - brojne crkve diljem svijeta. Naime, portugalsko izdanje posvećeno pokojnom piscu i ateistu Joseu Saramagou, šokiralo je prvo crkvu, a onda i vjernike diljem svijeta kojima se nije svidio editorijal s tri gola modela i spasiteljem.

Pročitajte više