Sjećanje na Kemala Montena i pjesme koje ne umiru

Foto: Hina

KEMAL MONTENO danas je izgubio bitku sa životom. 

Vijest o njegovoj smrti zatekla je javnost, ljude koji su ga voljeli, brojne kolege, obožavatelje, prijatelje.

Prije samo nekoliko dana pušten je iz bolnice Rebro gdje završio zbog visoke temperature izazvane upalom mokraćnog kanala, ali bolest s kojom se borio dugi niz godina ipak nije uspio pobijediti.

Sredinom studenog u zagrebačkom su mu KBC-u Rebro transplantirali bubreg, a godinu dana prije toga završio je u bolnici zbog problema sa srcem uslijed dugogodišnje borbe sa šećernom bolesti. Tada mu je ugrađena i srčana premosnica, ali ustanovljena i loša funkcija bubrega. 

Obožavani pjevač rođen je 1948. u Sarajevu, gdje u drugoj polovini 1960-ih godina počeo svoju veoma bogatu i uspješnu karijeru i to nastupom na festivalu "Vaš šlager sezone" 1967. Otad je miljenik festivalske publike u Sarajevu, gdje redovno odnosi prve nagrade kao izvođač, autor glazbe i autor teksta.

Za "Šlager sezone" nastale su neke od njegovih najljepših šansona, a krajem 1970-ih ovdje su izvedene i njegove najljepše pjesme gradu i domovini BiH, svojevrsne himne, "Sarajevo ljubavi moja" (1976) i "Zemljo moja" (1977).

Pamtit ćemo ga i po brojnim suradnjama s vrhunskim domaćim glazbenicima, među kojima su i Arsen Dedić, Rade Šerbedžija, Boris Novković, Zdravko Čolić, Oliver Dragojević.

Suradnja dvaju velikana, Kemala i Arsena, rezultirala je samo jednom pjesmom, koja je nastala na temelju pisma koje je Arsen napisao prijateljima u ratnom Sarajevu.

Jedna od njegovih najpoznatijih pjesama svakako je "Bacila je sve niz rijeku", o kojoj ne treba puno duljiti. O njoj je jednom književnik i novinar Ahmed Burić rekao: "Da ništa osim ove pjesme Kemo nije napisao bio bi veliki doajen".

Sa Šerbedžijom je Kemal snimio duet "Ni u tvome srcu", a nakon vijesti o smrti velikog umjetnika, na Facebook stranici Šerbedžijinog kazališta Ulysses objavljeno je sljedeće:

"Kazalište Ulysses upućuje posljednji pozdrav i želi mirnu plovidbu nebeskim morima svome prijatelju Kemalu Montenu. Ovaj veliki umjetnik nastupio je i na našem obljetničkom koncertu u pulskoj Areni, a spot za pjesmu koju je snimio s našim Radom Šerbedžijom napravljen je upravo na Brijunima".

 Prisjetimo se još nekih od njegovih najvećih hitova po kojima ćemo ga pamtiti.

Pročitajte više