Sjećate li se Branka Kockice? Prošlo je 40 godina od emitiranja prve epizode kultne serije

Screenshot: YouTube

PRVA epizoda kultne televizijske serije za djecu, "Kocka, kocka, kockica", emitirana je prvi put prije 40 godina, točnije 27. studenog 1974. na Televiziji Beograd.
 
"Kockica" je imala više od 250 epizoda, a voditelj Branko Milićević, poznatiji kao Branko Kockica, stotinama je tisuća djece diljem bivše države putem ove emisije prenosio sadržaj edukativnog i zabavnog karaktera koji je svojom kvalitetom nadilazio formu "bezazlenih" dječjih emisija, posebno u usporedbi s emisijama za djecu koje se emitiraju posljednjih godina.
 
No, Milićević je u nedavnom intervjuu za Informer priznao da ne bi ponovno radio ovu emisiju jer smatra da bi taj pokušaj bio uzaludan.
 
"Kockica" je prikazivana do 1993. godine, a kasnije ponovno i 2005. Prvi urednik emisije bio je Ljubiša Bogićević, a scenarist Ljubiša Đokić. Nakon desete epizode, urednica je bila Biserka Pejović.
 
Koncept emisije temeljio se na formi pitanja i odgovora, a u snimanju su sudjelovala i djeca. Emisija je popularizirala mnoge pojmove i uzrečice, a najpoznatija je svakako "tata-ta-tira". 
 
Ekipa koja je osmislila emisiju stvorila je prepoznatljiv obrazovno-zabavni koncept serije na temelju višegodišnjeg istraživanja koje je provedeno po vrtićima i u razgovoru i savjetovanju s odgajateljima i drugim stručnim kadrom.
 
Rezultat opsežnog istraživanja i nastojanja da serija ponudi kvalitetan sadržaj, jedna je od najboljih dječjih serija uz koju su odrastale mnoge generacije. 

Pročitajte više