Službeno je, on je najsretniji čovjek na svijetu!

IAKO se izbor najsretnijeg čovjeka na svijetu čini besmislenim, neurolozi s američkog Sveučilišta Wisconsin skenirali su mozak poznatog suradnika Dalaj Lame, Matthieua Ricarda, i zaključili da je upravo on najsretniji čovjek na svijetu.

Naime, skeniranjem je otkriveno da njegov mozak u stanju meditacije emitira nikad prije zabilježenu količinu gama valova. Preciznije, skeniranje je pokazalo pretjeranu aktivnost u lijevom prefrontalnom režnju što mu, tvrde znanstvenici, daje "abnormalno velik kapacitet za sreću i smanjenu sklonost negativnom razmišljanju".

Tajna sreće


Ricard je mnogima poznat od ranije. Ovaj šezdesetšestogodišnjak doktorirao je molekularnu genetiku, a prije nešto više od deset godina, svoju je znanstvenu karijeru prekinuo i u potpunosti se posvetio religiji.

Međutim, Ricard tvrdi da se ne radi o "čudu" i da svatko od nas može biti sretan ako se posveti "treniranju mozga". Tajna leži u meditaciji.



"Mehanizam radosti i patnje ono je što budizam pokušava otkriti. Radi se o takozvanoj znanosti uma", kazao je Ricard za New York Daily News.

Njegovu teoriju potvrdili su i znanstvenici koji tvrde da je 12 godina meditacija ostavilo trag na Ricardovu mozgu koji danas funkcionira drukčije od mozga prosječne osobe.

U tri tjedna do pozitivnih promjena

Njihova su istraživanja pokazala da je potrebno tri tjedna svakodnevne 20-minutne meditacije da bi se dogodile pozitivne promjene.

Ricard je dodao i da je svoje vrijeme podijelio na tri dijela. Prvi dio provodi u osami meditirajući, drugi u putovanjima po svijetu u društvu Dalaj Lame, a treći dio u znanstvenom istraživanju i društvenom angažmanu.

Pročitajte više