Smrtno stradao slavni matematičar i "genijalni um" John Nash

Screenshot: YouTube

JEDAN od najpoznatijih matematičkih genija našeg doba, nobelovac John Forbes Nash Jr., i njegova supruga Alicia, smrtno su stradali u automobilskoj nesreći koja se dogodila jučer u New Jerseyju, kako je izvijestila tamošnja policija. Par je živio u Princetonu, a vraćali su se iz Norveške gdje je Nash prije nekoliko dana dobio još jednu u nizu nagrada za svoj rad, Abel Prize, izvještava NJ.com.

Do nesreće je došlo kada je vozač taksija kojim su putovali izgubio kontrolu nad vozilom i udario u zaštitnu ogradu, a zatim i u drugo vozilo. Pretpostavlja se da putnici nisu bili vezani sigurnosnim pojasom. Vozač, koji nije životno ugrožen, prevezen je u bolnicu, stoji u priopćenju nadležnog policijskog dužnosnika Gregoryja Williamsa, kako prenosi Independent.

Dr. John Nash rođen je 13. lipnja 1928. u Bluefieldu, u Zapadnoj Virginiji. 86-godišnji genij, koji je za svoje teorije na području matematike, posebno geometrije, te ekonomije, dobio niz prestižnih nagrada i priznanja, i njegova 82-godišnja supruga Alicia prvi su se put vjenčali 1957. godine; 1962. su se razveli, no ostali su bliski, a potom su se ponovno vjenčali 2001.

Nash je za svoj rad 1994. dobio i Nobelovu nagradu.

Nash je bolovao od šizofrenije, a ista je bolest dijagnosticirana i njegovu sinu, Johnu Charlesu Martinu Nashu, kojega je 1959. dobio sa suprugom Aliciom, i koji je također postao matematičar.

Nevjerojatna životna priča Johna Nasha bila je inspiracija za film "Genijalni um" snimljen 2001. U filmu ga je utjelovio Russell Crowe koji je za tu ulogu bio nominiran za Oscara. "Moje je srce s njima i njihovom obitelji. Nevjerojatan par. Prelijepi umovi, prelijepa srca", napisao je na svom Twitteru Crowe nakon što je objavljena vijest o tragediji.

Pročitajte više