Sonda Rosetta nakon deset godina stigla do kometa

Foto: Hina

EUROPSKA svemirska sonda Rosetta stigla je u srijedu do kometa Churyumov-Gerasimenka nakon desetogodišnjeg leta kroz Sunčev sustav, a riječ je o prvoj takvoj misiji u povijesti svemirskih istraživanja, prenose mediji.

Svemirska sonda je upalila svoje potisne rakete kako bi se sasvim približila kometu poznatom pod nazivom 67P/Churyumov-Gerasimenko. Znanstvenici u kontroli misije trebali su čekati 22 minute kako bi vidjeli je li uspio taj ključni manevar u misiji koja je počela prije deset godina.

"Došli smo do kometa", rekao je Sylvain Lodiot u operativnom centru Europske svemirske agencije (ESA) u Darmstadtu u Njemačkoj, prenio je BBC.

Ravnatelj ESA-e Jean-Jacques Dordain rekao je da je dolazak Rosette do kometa "sjajan". "Izgleda jednostavno, ali jednostavno je jer iza misije stoji fantastična količina znanja", rekao je Dordain.

Lansirana u ožujku 2004. raketom Ariane, sonda Rosetta usmjerena je dugačkom rutom kroz Sunčev sustav kako bi se sastala s kometom 67P.

Sonda je dobila dodatno ubrzanje koristeći se gravitacijom Zemlje i Marsa, a kako bi se uštedjela energija, sonda je stavljena u stanje hibernacije tijekom 31 mjeseca.

U siječnju je Rosetta uspješno "probuđena" nakon hibernacije kako bi se pripremila za posljednju fazu približavanja kometu.

U posljednja dva mjeseca Rosetta je izvela niz manevara kako bi usporila i prilagodila svoju brzinu kometu koji leti brzinom od 55 tisuća kilometara na sat. Komet se trenutno nalazi na udaljenosti od oko 550 milijuna kilometara od Zemlje, što znači da svakoj informaciji treba oko 22 minute da stigne do operativnog centra, prenosi BBC.

Sonda Rosetta trebala bi provesti niz znanstvenih istraživanja na kometu.

Pročitajte više