Spasio dječaka, ali hit vijest je to što je pritom skinuo turban i "prekršio stroge religijske protokole"

Foto: Facebook

HARMAN SINGH bio je u svom domu u Aucklandu kada je, prošlog petka, začuo ispred kuće škripanje guma. Istrčao je na ulicu i zatekao dječaka koji je ozlijeđen ležao na cesti. Petogodišnjaka je udario automobil i krvario je, a Singh je napravio ono što bi, valjda, napravio svatko normalan - dohvatio je prvo što mu je došlo pod ruku kako bi dječaku zaustavio krvarenje dok ne stigne hitna pomoć.

No, ono što mu je prvo došlo pod ruku bio je njegov turban. Singh je, naime, pripadnik monoteističke religije pod nazivom sikhizam, a skidanje turbana je zabranjeno, odnosno, dopušta se jedino u posebnim situacijama, kao što su tuširanje, kupanje, pranje kose i slično. 22-godišnji pripadnik sikizma skinuo je turban kako bi zaustavio krvarenje ozlijeđenog dječaka, no to što je spasio ljudski život palo je u drugi plan pred činjenicom da je skinuo turban u javnosti i pritom prekršio pravila svoje religije.

Brojni svjetski mediji redom prenose ovu vijest naglašavajući tako ne toliko činjenicu da je Singh pomogao spasiti dječakov život, i u tome uspio, već to da je skidanjem turbana "prekršio stroge religijske protokole" i da je i zbog toga, zapravo, junak. "Nisam razmišljao o turbanu, samo sam nastojao pomoći dječaku. Mislim da bi svatko na mom mjestu napravio isto", rekao je jednostavno Singh, kako prenosi Huffington Post.

Nema nikakve sumnje da je to što je on napravio - pomogao ozlijeđenom dječaku - vrijedno svake pohvale, ali "kršenje religijskih protokola" da bi se spasio nečiji život nije junaštvo; između "religijskih protokola" i ljudskog života ne bi smjelo biti nimalo dvojbe o tome što je važnije, niti bi činjenica da je netko skinuo turban, svoje religijsko obilježje, da bi spasio život jednog djeteta, trebala biti vijest. Junaštvo je samo u činjenici da je netko nekome spasio život.

No, ono što je najvažnije u cijeloj ovoj priči je to što je dječak spašen. Iako je zadobio ozlijede glave i unutarnje krvarenje, pri svijesti je, još uvijek u bolnici, ali se dobro oporavlja, kako prenosi Auckland Now.

Inače, sikizam je peta po veličini religija na svijetu, s oko 25 milijuna sljedbenika. "Za nas je turban jako, jako važan i nikada ga ne skidamo u javnosti. Ali u ovom slučaju radi se o humanosti. Bilo je također jako, jako važno spasiti djetetov život", objasnio je jedan od pripadnika ove religije u njihovoj australskoj podružnici, prenosi Sydney Morning Herald.

Ukratko, ljudski je život "jako, jako" važan, ali je "jako, jako" važan i turban.

 

 

Pročitajte više