Srušen svjetski rekord: Helikopter na ljudski pogon lebdio 50 sekundi

TIM studenata strojarstva sa Sveučilišta u Marylandu još je prošle godine izradio helikopter na ljudski pogon, nazvan Gamera, koji je uspio lebdjeti u zraku punih 11 sekundi. No, njihov je ambiciozan projekt nedavno dobio i svoj nastavak.

Kako prenosi Huffington Post, Kyle Gluesenkamp i ostali članovi tima, izradili su Gameru 2 s kojom su prošle subote uspjeli lebdjeti punih 50 sekundi, čime su oborili svjetski rekord. Njihov je "ljudski helikopter" izrađen od ugljikovih vlakana, i teži samo 32 kilograma, iako je dugačak 32 metra. Cijena projekta baš i nije bila sitnica – u Gameru 2 uloženo je 150 tisuća dolara.

Ovaj je rekord, koji službeno mora potvrditi i nacionalna udruga za aeronautiku, timu odvažnih studenata otvorio put za osvajanje Sikorsky nagrade, koju je prije 11 godina raspisala poznata američka tvornica helikoptera Sikorsky. Za osvajanje nagrade, letjelica na ljudski pogon mora uzletjeti, ostati u zraku barem 60 sekundi, i doseći visinu od tri metra.  Indjerit Chopra, profesor i savjetnik na ovom projektu, kaže da će, nastave li ovim tempom, članovi tima unutar tri godine bez problema osvojiti nagradu.

Pročitajte više