Stara rovinjska tvornica ugostila najbolje fotografije domaćih i stranih fotografa

Foto: Zbor fotoreportera Hrvatske/Nel Pavletić / PIXSELL

Otvorenjem velike izložbe finalista u petak je u prostorima stare Tvornice duhana u Rovinju otvoren najveći hrvatski fotografski festival Rovinj Photodays, koji u svom ovogodišnjem, osmom izdanju donosi 14 izložbi i niz popratnih događanja. Hala A stare tvornice posebno je preuređena za potrebe festivala i u njoj je smješten središnji postav fotografija finalista i pobjednika godišnjeg natječaja, kojime je obuhvaćeno trideset i pet autorskih opusa, većinom suvremenog fotografskog usmjerenja.

Uz premijerne izložbe domaćih i svjetskih fotografa, tijekom petka i subote na festivalu će se održati mnogi susreti, radionice, predavanja, pregledi portfolia i talk show "Rock’n’roll Photography" s Brianom Rašićem, službenim fotografom Rolling Stonesa, te koncert "Live Photography" Soul Fingersa. 

Velika međunarodna izložba finalista godišnjeg natječaja predstavlja fotografe u sedam natjecateljskih kategorija (arhitektura, dokumentarna fotografija, portret, priroda, akt, moda i umjetnički koncept) s 200 izložaka. Finalisti su izabrani između 450 autora iz trideset zemalja koji su prijavili čak 8500 fotografija, a najbolji će biti nagrađen samostalnom izložbom na idućem izdanju festivala te pratećom publikacijom. Među finalistima, od kojih je čak 10 iz Italije, četvero je hrvatskih autora - Ino Zeljak, Zvonimir Tanocki, Tjaša Kalkan i Bojan Mrđenović. Svečanom dodjelom nagrada i objavom dobitnika Grand Prixa festival će završiti 9. svibnja, U međuvremenu posjetitelji će imati priliku pogledati izložbe priređene za festival.

Izložba "Remek djela povijesti fotografije" obuhvaća autore koji su, od njenih samih početaka, ostavili značajan trag u fotografskoj povijesti, Robert Doisneau će na izložbi "Fotografia Umanista" prikazati nerazdvojnu vezu između jednog od najvećih francuskih fotografa i grada kojeg je volio i ovjekovječio, a talijanski fotograf Luciano Monti izložbom "Indija" propituje odnos tradicije i globalizma u toj zemlji. U Zavičajnom muzeju predstavit će se izbor iz ovogodišnjeg ciklusa talijanskog festivala SI Fest & FIAF Italia.

Hrvatsku fotografsku scenu zastupa premijerna izložba "Hrvatska novinska fotografija 2014.", Hrvatski foto savez postavlja izložbu "Rovinj: Portret grada - Camera obscura, dok će se duž rovinjske rive izložiti fotografije projekta "Prijatelji mora" pod nazivom "Tisuću devetsto i neke".

Festival su otvorili glavni selektor izložbe, Davide Bate, profesor fotografije na Sveučilištu Westminster u Londonu i pomoćnica ministra kulture Vesna Jurić Bulatović. Ulaz na sve programe je besplatan, a početkom rujna u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt održat će se repriza izložbe finalista. 

Pročitajte više