Stižu roboti koji će zamijeniti zaštitare: Evo što sve mogu

Screenshot: YouTube

NIJE nikakva novost da u mnogim poslovima, ili barem u nekim poslovnim segmentima, tehnologija sve više zamjenjuje ljudski faktor. Ovaj put riječ je o robotima koji će preuzeti ulogu zaštitara. Iza projekta stoji kompanija Knightscope iz SAD-a koja je robote počela razvijati prošle godine, a sad već imaju i prvi model, K5. 
 
Roboti su nalik velikim čunjevima, opremljeni s četiri HD kamere, mikrofonima, skenerom, te senzorima za očitavanje temperature, tlaka zraka i razine CO2. Pogoni ih baterija koja može izdržati 24 sata, a komunikacija se odvija putem bežične mreže. Roboti mogu komunicirati međusobno, ali i s operaterima i kontrolorima.
 
"Roboti će zamijeniti ljude u poslovima koji su monotoni i često opasni, a to će omogućiti ljudima da se posvete drugim poslovima, prije svega strateškom dijelu posla", objašnjava Stacey Stephens, jedna od utemeljiteljica i direktorica odjela prodaje i marketinga tvrtke Knightscope, prenosi Technology Review.
 
Roboti-zaštitari programirani su tako da u slučaju opasnosti šalju poruku u nadzorno središte, a ako ih se pokuša onemogućiti aktivira se alarm.
 
Prve komercijalne verzije robota K5 trebale bi biti dostupne iduće godine, točnije u prvoj polovici 2015., a do tad kompanija Knightscope još mora izvršiti određena testiranja i podešavanja, koja se u prvom redu odnose na održavanje ravnoteže robota, pošto u ovoj fazi projekta roboti još nisu "riješili" problem zapinjanja preko prepreka kao što su razna uzvišenja na podu i slično.
 
Prvi K5 roboti već se testiraju u Microsoftu.

Pročitajte više