Sto godina BBFC-a: Cenzura filmova kroz povijest

POVODOM stote obljetnice britanskog odbora za klasifikaciju filma (BBFC), njezin direktor David Cooke prisjetio se nekih filmova koji su cenzorima zadavali dosta muka tijekom proteklih desetljeća - od 1912.godine odbor je odbio klasificirati prikladnim za gledanje čak 100 filmova, prenosi BBC.

I dok su neki zbog toga zauvijek izgubljeni, drugi su ipak uspjeli preživjeti i danas su u kategoriji filmskih klasika. Jedan od najboljih primjera za to jest i "Island of Lost Souls", hororac iz 1932. godine. Riječ je o adaptaciji "Otoka Dr. Moroeua" H.G.Wellsa u kojem su glavne uloge tumačili Charles Laughton i Bela Lugosi.


Film je isprva bio odbijen od strane britanskih cenzora i to 1932. i zatim ponovo 1957. godine.
1958. godine film je napokon dobio zeleno svjetlo, no s dosta izbačenih scena, da bi 1996. godine film u cijelosti ugledao svjetlo dana.

Danas je film u cijelosti dopušteno pogledati i djeci, no pod roditeljskim nadzorom.
Osim filma "Island of Lost Souls", na listi cenzuriranih našli su se i "Blackboard Jungle" (1955), "The Killing of Sister George" (1969), "The Devils" (1971), "Enter The Dragon" (1973), "Irreversible" (2002), te "The Boy in the Striped Pyjamas" (2008).

Jedan od novijih filmova koji je odboru upao u oči bio je "The Killer Inside Me" Michaela Winterbottoma.

Adaptacija romana Jima Thompsona iz 1952.godine u kojoj glavne uloge tumače Casey Affleck, Kate Hudson i Jessica Alba sadrži scene brutalnog nasilja, a cenzurirana je bila ona u kojoj Caseyev lik premlaćuje Jessicin i to do neprepoznatljivosti.

Pročitajte više