Što se dogodi kad političari pokušaju živjeti na minimalcu

Foto: Twitter

AKO VAM se čini da nikad niste vidjeli političara kako žvače sendvič s parizerom, to je vjerojatno zato jer niti niste.

A upravo su takve scene bile stvarnost prošlog tjedna u Washingtonu gdje su tri političara prihvatila izazov Live the Wage, unutar kojeg tjedan dana žive na minimalnoj američkoj plaći od 77 dolara (430 kuna) tjedno. Demokrati Tim Ryan i Jan Schakowsky pridružili su se bivšem guverneru Ohija Tedu Stricklandu u ovom izazovu u kojem su spomenuti iznos morali razvući na tjedan dana, računajući na svakodnevne troškove, hranu, ali i stanarine i režije, piše ABC.

Kongresnik Ryan kazao je da se na ovo odlučio kako bi skrenuo pažnju na probleme s kojima se svakodnevno suočavaju radnici na minimalnoj plaći. "Sinoć sam našao zaostatke kikirikija u uredu, a pojeo sam i malo voća koje je također ostalo tamo. Jučer sam potrošio sedam dolara na nekoliko konzervi sardina i vrećicu krekera", kazao je za ABC.

I Jan Schakowsky počela je ovaj izazov u četvrtak. "Ovo vam u potpunosti promijeni perspektivu. Čak i iskustvo shoppinga: obično sastavljam popis na koji idu stvari koje mi trebaju, koje želim. Jako rijetko razmišljam o tome koliko koštaju. Obično hodam po dućanu, vidim nešto za što mislim da je dobro i ubacim to u kolica. Toga nema kad ste na ovakvom budžetu. Ne postoji nikakva spontanost", kazala je.

S druge strane Strickland je otišao u McDonald's isprobati njihov meni za dolar. Na kraju je objavio fotku svog ručka za dva dolara i 20 centi i uz nju napisao: "Ovdje radnici zaslužuju povišicu". On je svoj izazov priveo kraju, ali u članku s dojmovima priznao je da nije uspio izdržati do kraja sa 77 dolara.

Ono što ga je najviše zabrinulo je nemogućnost da se na takvoj plaći jede zdravo: "Svježe voće i povrće teško je pronaći po cijeni koja će odgovarati takvom budžetu. Okrenuo sam se kruhu, maslacu od kikirikija i bananama. To je sve što sam mogao iskombinirati prošle nedjelje kad sam otišao u dućan. I zato sam jeo u McDonald'su".

Schakowsky i Ryan također su se na društvenim mrežama požalili da je ovaj izazov težak. "Postoji jako puno ljudi koji ovo rade jako dugo i želimo ukazati na poteškoće koje se pritom događaju. Jasno nam je da se ne stavljamo točno u istu poziciju, ali zbog ovoga se barem priča o minimalnoj plaći", kazao je Ryan.

Pročitajte više