Sudjelujte u akciji "Medeki za medeke": Pomoć u izgradnji nove nastambe za medvjede


       

UDRUGA prijatelja životinja "MijauVau" pokrenula je akciju prikupljanja sredstava za izgradnju nove nastambe za europske smeđe medvjede u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Akcija "Medeki za medeke" čiji je pokrovitelj gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, održat će se u subotu, 15. rujna, od 10 do 22 sata u kinu Europa i na Cvjetnom trgu.

Novu nastambu, površine 1400 kvadratnih metara, činit će glavna vanjska nastamba, rezervna vanjska te unutarnje nastambe – brlozi. Glavna vanjska nastamba prostirat će se na području današnjih nastambi za medvjede, zelene površine ispred paviljona za velike mačke i nastambe za pelikane. Manja dodatna nastamba koristit će se, primjerice, za odvajanje mužjaka od ženke s mladuncima.

Nastamba će se uređivati u nekoliko faza, a već će prva koja se planira realizirati do kraja ove godine, medvjedima omogućiti kvalitetniji život. Posadit će se nova stabla, vodene će površine djelovati prirodno, a zemljani će im dijelovi omogućiti penjanje i druge prirodne aktivnosti. Posjetiteljima će se time omogućiti pogled na životinje u razini očiju, a za edukaciju najmlađih posebno će biti koristan dio uređen poput medvjeđeg brloga. Kako bi planirani radovi čim brže napredovali, udruga "Mijau Vau" poziva ljubitelje životinja da se odazovu akciji Medeki za medeke.



U sklopu nje u subotu će u kinu Europa moći pogledati filmove "Put rata", "Medvjedić Winnie" i "Čuvar životinja" koje je ustupio Continental film. Projekcije počinju u 11, 15 i 20 sati. Na Cvjetnom trgu održavat će se edukativni i zabavni program koji uključuje kazališne predstave, radionice i igraonice.

Kroz edukativna predavanja Zagrepčani će moći, među ostalim, doznati da je postojeća nastamba za medvjede izgrađena 1961., a da su prvi medvjedi u Vrt stigli davne 1926. godine. Među najpoznatijim stanovnicima Vrta bili su sjeverni medvjedi Bonnie i Clyde, a danas u Maksimiru žive europski smeđi medvjedi Goran i Eta, malajski medvjedi Cecil i Anushka i američki crni medvjed Otta.

Za izgradnju njihova novog doma utrošit će se sav novac prikupljen prodajom kino ulaznica i donacijama građana tijekom akcije "Medeki za medeke". Akciju organizira Udruga prijatelja životinja "MijauVau" koju su osnovali Boris Mirković i Gordana Vukres s ciljem educiranja javnosti o odgovornom ponašanju prema životinjama. 

Pročitajte više