Superjunaci, starci i izvanzemaljci: Pogledajte koji će blockbusteri ovog ljeta puniti kino dvorane

LJETO je rezervirano za blockbustere, a nadolazeća sezona izgleda obećavajuće. Hoće li Osvetnici, Spider-Man i Batman ostvariti dominaciju stripovskih junaka u svijetu filma ili će se znanstvena fantastika vratiti na velika vrata sa Prometheusom?

Tu je još i povratak Stallonea i njegovih plaćenika, Ljudi u crnom, te super-vojnika iz G.I. Joe ekipe, a špijunska saga Bourne dobiva nov život nakon Matta Damona. Sve skupa, ljetna kino sezona krcata je potencijalnim hitovima.

The Avengers

Marvelovi Osvetnici spadaju među najpopularnije stripovske super-junake svih vremena, a kada se zajedno okupe u jednom filmu, dobivamo megalomanski akcijski spektakl i savršenu formulu za ljetni blockbuster. Snimanje je koštalo 220 milijuna dolara, a sudeći po bombastičnim najavama i eksplozivnim trailerima, taj će trošak jako brzo pokriti. Thor, Captain America, Hulk i Iron Man na jednom mjestu, a tu su još Scarlett Johansson i Samuel L. Jackson. U svakom slučaju, Avengersi su pravi kino spektakl i u pohod domaćim kinima kreću 5. svibnja.


The Dark Knight Rises


Ako bilo koji strip junak može držati korak s grupom Osvetnika, to je "najbolji detektiv na svijetu", Batman. U trećem izdanju sage koju režira Christopher Nolan, The Dark Knight Rises će nas upoznati sa zavodljivom Catwoman i destruktivnim zločincem Baneom, uz već standardnu snažnu glumačku postavu koju čine Christian Bale, Michael Caine, Gary Oldman i Morgan Freeman. Stoga, 20. srpnja ne očekujte Batmana i Robina, očekujte akcijski triler daleko iznad prosjeka uobičajenih filmskih adaptacija stripova.


Prometheus

Prometheus bi mogao biti blockbuster koji će vratiti snagu žanru znanstvene fantastike, koji je u zadnje vrijeme lagano počeo gubiti kredibilitet zbog gigantskih robota i plavih vanzemaljaca koji dominiraju kino blagajnama. Prometheus nam obećava inteligentnu priču, a kada film režira redatelj originalnog Aliena, Ridley Scott, nemamo razloga sumnjati u kvalitetu. Snažnu glumačku postavu čine Michael Fassbender, Guy Pearce, Charlize Theron i Idris Elba, a film ćete moći gledati u standardnoj i 3D verziji. U kina kreće 8. lipnja.

The Amazing Spider-Man


Ovaj film započinje novu sagu o Spider-Manu i to deset godina nakon što je započeta prošla trilogija. Englez Andrew Garfield glumi mladog Petera Parkera, a Marvel je za ovu verziju htio ostati što vjerniji originalnim stripovima iz šezdesetih. Glavni negativac je The Lizard (Gušter) kojeg glumi Rhys Ifans, a glavna Spider-Manova djevojka ovog puta nije Mary Jane, nego Gwen Stacy, a glumi je odlična Emma Stone. Početak prikazivanja zakazan je za 3. srpnja.


Men in Black 3


Prošlo je deset godina od kako su Will Smith i Tommy Lee Jones stavili na sebe crna odijela i zaigrali specijalne agente Jaya i Kaya. U Ljudima u crnom 3, pridružuje im se Josh Brolin i to kao mlađa verzija agenta Kaya (onog kojeg inače glumi Jones), a avantura ovog puta uključuje put kroz vrijeme. Redatelj Barry Sonnenfeld najavio je mnogo akcije, vanzemaljaca, ogromne laserske puške, ali i Nicole Scherzinger iz Pussycat Dolls. Domaća publika u njihovim će avanturama uživati od 24. svibnja.


Total Recall

I ovo će ljeto biti bogato remakeovim i rebootovima, a Total Recall dobro nam je poznat SF hit Paula Verhoevena sa Schwarzeneggerom i Sharon Stone u glavnim ulogama. Radnja je slična, ali kako najave kažu, neće biti smještena na Mars, dok su u glavnim ulogama Colin Farrell, Kate Beckinsale i Jessica Biel. Film će se u kinima pojaviti 8. kolovoza.


The Bourne Legacy

Od 3. kolovoza publika će imati prilike baciti pogled na Bourneovo naslijeđe. Ovog puta nema Matta Damona u ulozi Jasona Bournea već je tu Jeremy Renner kao Aaron Cross/Kenneth Kitson. Priča je bazirana na originalnom romanu Roberta Ludluma, a tu je i izvrsni Edward Norton kao glavni negativac Byer.


G.I. Joe: Retaliation

Isto kao i u slučaju Transformersa, G.I. Joe također je popularan crtić osamdesetih baziran na igračkama, a Hollywood je interes odlučio unovčiti i pretvoriti ga u blockbuster franšizu. U opusu redatelja Johna M. Chua možemo pronaći bisere poput "Step Up 4" i "Justin Bieber: Never Say Never", ali to nije ni toliko bitno za ovakav akcijski spektakl. Uz Brucea Willisa, tu je Dwayne "The Rock" Johnson, još svjež od pobjede nad Johnom Cenom na WrestleManiji 28, kojem je očito cilj postati najveća akcijska zvijezda današnjice. Premijeru očekujemo 29. lipnja.

 


The Dictator

Ali G, Borat, Bruno – Sacha Baron Cohen dokazao se kao majstor komedije sa širokim spektrom suludih likova u sebi, a njegov najnoviji pothvat je komedija koja ismijava svjetske diktatore. Admiral General Aladeen očito je lik inspiriran cijelim nizom diktatora, a Cohen je ubacio i malo "Velikog diktatora" Charlieja Chaplina. Uz Cohena, tu su još stručnjaci za komedije Anna Faris i John C. Reilly, a pridružio im se i Ben Kingsley. Hrvatska premijera zakazana je za 17. svibnja.


The Expendables 2

Stallone je sa prvim filmom o plaćenicima pogodio idealan omjer pucnjave, eksplozija, napetih scena, tučnjave i auto-ironije za savršen akcijski film koji možete gledati sa jedva polu-uključenim mozgom. Ovog puta, Schwarzenegger se vraća kao Trench, a tu su još i neka od najjačih akcijskih imena osamdesetih i devedesetih: Bruce Willis, Jason Statham, Jean-Claude Van Damme, Jet Li, Chuck Norris, Dolph Lundgren, Terry Crews i Randy Couture. Ako ne bude promjena, film bi se u kinima trebao pojaviti 17. kolovoza.

Pročitajte više