Sve je spremno za Adria Air Race: Akrobatski piloti nad Jarunom spremaju spektakl, čeka ih teška utrka

ZAGREB je ovog vikenda, točnije u subotu 9. lipnja, domaćin drugog po redu Adria Air Racea. Nakon što su lani svojim akrobacijama oduševili publiku u Zadru, neki od najboljih svjetskih akrobatskih pilota stižu u metropolu. Za subotu je nad Jarunom spremljen spektakularan letački program, a iskusne pilote čeka još zahtjevnija utrka od prošlogodišnje. Dio njih već je stigao u glavni grad Hrvatske te na zagrebačkom nebu isprobavaju akrobacije koje će prezentirati u subotu.

Uoči Adria Air Racea družili smo se danas na Aerodromu Lučko s pilotima te uživali u panoramskom letu Cessnom 172P Skyhawk Jung Skya nad Zagrebom (kadrove leta nad Zagrebom možete pogledati od sedme minute videa). Za upravljačem se ponovno našao Tomislav Gržetić, u čijim smo letačkim vratolomijama uživali i lani u Zadru. Ovog puta nažalost nije bilo "svemirskog" Long EZ-a, ali nam je Gržetić nad Jarunom, gdje će se održavati subotnja utrka, pokazao da se i Cessnu da dobro "izvrtjeti" u zraku.

Marko Emer, direktor Adria Air Racea i predsjednik Aerokluba Airsports Croatia, najavio je kakav spektakl očekuje zagrebačku publiku: "Utrka će biti dosta teža od prošlogodišnje. Prvi razlog je jer je to utrka koja se praktički odvija u gotovo samom centru Zagreba. Zatim imamo prepreke na ulazu i izlazu iz same staze, tako da će avioni prilično strmo morati ponirati pri ulasku na samo polje i prilično strmo se penjati. A i same figure koje su zadane na samoj utrci su nešto teže nego prošle godine".

Što se pilota tiče, novo ime u sastavu u odnosu na prošlu godinu je vrhunski njemački akrobatski pilot Tim Tibo, a uz prošlogodišnjeg pobjednika Tomu Poljanca kao jedan od favorita slovi i Branimir Ambreković, koji u Extra 300 - Gravity Twisteru brani hrvatske boje na utrci, a koji nam je otkrio kako je upravo on jedan od glavnih krivaca što su ove godine u utrku dodane još dvije figure koje pilotima dodatno kompliciraju posao. Zna Ambreković kako eliminirati konkurenciju. Kao favorite izdvaja prošlogodišnjeg pobjednika Tomu Poljanca te dvojac s "najboljim avionima" - Sbach 342, Britanca Andrewa Brickmorea i Nijemca Tima Tiba.


Na druženju s novinarima u Lučkom je uz Ambrekovića bio i  Andrew Brickmore, koji je prošle godine u Zadru osvojio drugo mjesto. Kaže kako mu je lani otegotna okolnost bila činjenica da je vozio tuđi avion, a ove se godine sa svojom novom "ljepoticom" Sbachom 342 sprema biti "još bolji nego lani". I on priznaje kako je zbog ograničenog prostora za letenje nad Jarunom ove godine pred pilotima još teži zadatak. Danas su obavili prve testne letove. Kao glavnu konkurenciju izdvaja Tima Tiba, koji vozi isti tip zrakoplova kao i on.

150 metara od gledatelja na Jarunu proletjet će i putnički zrakoplov


Osim spektakla na nebu, posjetitelje ove subote na Jarunu očekuje i vrlo zanimljiv program na zemlji i to već od 10 sati. Naime, osmišljen je bogat program za sve uzraste pa, osim toga što će svi moći uživati u skokovima padobranaca, letu helikoptera i niskom prelijetanju vojnog zrakoplova i putničkog aviona, najmlađi će posjetitelji moći sjesti u prave zrakoplove izložene na zemlji. Nešto stariji imat će svakih sat vremena prilike osvojiti panoramske ili akrobatske letove.

Letački program započinje u 12 sati napuhavanjem i postavljanjem balona u polje za utrku. Potom slijede akrobatski letovi u kojima ćemo gledati pokazni let G2, prelijetanje MUP-ovog helikoptera iz kojeg će iskočiti padobranci, skok padobranom Darka Tupeka te različite vratolomije motornih zmajeva, paraglajdera, žirokoptera, ultralakih aviona, pa sve do niskog preleta putničkog zrakoplova! Riječ je o mlaznom putničkom zrakoplovu tvrtke Trade Air, koji će nakon što odbaci hrvatske navijače u Poznan navratiti i do Jaruna.

U 13.40 sati kreće prvi dio utrke u kojem šest vrhunskih pilota (Branimir Ambreković - Hrvatska, Tim Tibo - Njemačka, Andrew Bickmore - Velika Britanija, Jago Stemberger i Tomo Poljanec - Slovenija te Martin Vecko - Češka) izvodi zadane akrobacije u što kraćem vremenu. Po završetku prvog dijela utrke slijedi iskakanje tri padobranca u birdman odijelima s visine od tisuću metara i pokazni let putničkog aviona. U 14.20 sati kreće drugi dio utrke u kojem piloti izvode svoje najbolje akrobacije po svojem izboru, tzv. freestyle. Po završetku utrke slijedi pokazni let zrakoplova MIG-21, a nakon toga helikopteri dovoze natjecatelje. U 15.20 sati će biti svečano proglašenje pobjednika, čime završava službeni dio programa Adria Air Racea. Slijede druženje s pilotima i zabavni dio programa.

Osvojite ulaznice!

Najbržima poklanjamo 10 puta po jednu ulaznicu za subotnji Adria Air Race. Sve što trebate napraviti jest što prije poslati mail naslovljen s "Adria Air Race, 9. lipnja 2012." na index.nagrada@gmail.com. U mailu navedite i svoje osobne podatke (ime, prezime, adresa i kontakt-broj). Dobitnici će biti obaviješteni mailom. Sretno!

Pročitajte više