Sve kontroverze ovogodišnjeg izbora za Miss svijeta (a ima ih)

Foto: Guliver Image/Getty Images, FashionMediaPh, Screenshot: YouTube

OVOGODIŠNJI izbor za Miss svijeta, koji će se, ako sve bude išlo prema planu, održati 28. rujna kontroverze prate otkad su se missice iz svih dijelova svijeta početkom rujna počele okupljati na Baliju.

Među zanimljivijim pričama svakako je ona o Miss Uzbekistana, za koju nitko nije znao tko je, a svoj dio medijskog kolača, zahvaljujući rasističkim ispadima Amerikanaca dobila je i Miss SAD-a. Ali, značajna je odluka, za jedno ovako veliko natjecanje, donesena tek nedavno, a to je da se izbor ipak neće održati u Santulu, predgrađu Jakarte nego na Baliju. Razlog donošenju te odluke su opetovani protesti koje održavaju radikalni muslimani u Indoneziji, negodujući što se ovakav tip natjecanja održava u njihovoj zemlji i nazivajući ga "uvredom islamu". Na kraju su izbor i uspjeli "protjerati", budući da su prosvjedi omeli rasporede natjecateljica i onemogućili im putovanje u Jakartu, piše IBTimes.

Osim toga, odlučeno je i da missice, prvi put u povijesti ovog natjecanja, neće pokazati kako izgledaju u bikinijima. Umjesto toga na pradstavljanju su nosile tradicionalne balijske saronge i košulje. Konkretan razlog povlačenju ovog poteza organizatori nisu naveli, osim što je predsjednica organizacije izbora Miss svijeta, Julia Morley, izjavila: "Ne želimo nikoga uzrujati ili dovesti se u situaciju u kojoj ne pokazujemo poštovanje prema nekome".

A osim kontroverzi s Miss Uzbekistana i Miss SAD-a, nedavno se na udaru kritika našla i Miss Filipina Megan Young, jedna od favoritkinja za pobjednicu, nakon što su se na internetu pojavile fotografije nje u toplesu što je "sasvim neprimjereno za jednu missicu koja bi trebala biti uzor i oličenje stila, dostojanstva i otmjenosti", pisali su razljućeni fanovi.

Unatoč kontroverzama i Miss Filipina i Miss Uzbekistana još uvijek su na popisu na službenoj stranici izbora, a 28. rujna vidjet ćemo kako će se sve na kraju odviti te, na kraju i kako će se plasirati naša Lana Gržetić, koja je također iskusila kako je to kad se uzrokuje malo "kontroverzi": haljine u kojima će se predstaviti ne prestaju nailaziti na kritike u javnosti.

Pročitajte više