Tajni seksualni život renesansnih umjetnika i njihovih djela

Foto, Screenshot: Wikimedia Commons, Guardian

O DEKADENTNOM životu renesansnih umjetnika postoje mnoge priče, no koliko o njima govore njihova umjetnička djela?

Za Michelangela se znalo da je homoseksualac, Tizian je navodno bjesomučno tulumario sa svojim modelima a Rafael je umro od ni više ni manje nego previše seksa.

Donosimo pregled najvećih umjetničkih djela renesanse i tajnog života njihovih autora, po izboru britanskog Guardiana:

1. Tizian - "Urbinska Venera"

Vojvoda grada Ferrare, jednom je opisao Tiziana u pismu koje je ostalo sačuvano do danas "Njegovo zdravlje je dobro, no često je iscrpljen jer slika žene u različitim pozicijama, a onda s njima vodi ljubav". Ovaj opis njegovog rada daje uvid u atmosferu u ateljeu, a svoje aktove je slikao po živim modelima, što samo potvrđuje njegovu strast za ljepotom.

2. Palma Vechhio - "Žena plave kose"

Ovo je portret venecijanske kurtizane, jedne od prostitutki po kojima je Venecija bila poznata. Svoju poziciju naglašava držeći buket cvijeća, što je tad bila oznaka prostitutke. Antičke rimske prostitutke bile su pod zaštitom božice Flore i izvodile su spektakularan nastup na njezinu svetkovinu (Floralia).

3. Michelangelo - "Leda i labud"

Michelangelo je bio u svojim 50-ima kad je objavio da je homoseksualac u strastvenim ljubavnim pjesmama u kojima je Tommasu de'Cavalieriu proglasio svoju ljubav. U srednjem vijeku je homoseksualnost bila ravna zločinu, tako je sam umjetnik bio vrlo hrabar, iako je tvrdio da je u celibatu i da je njihova veza platonska. Doduše, Leda je naslikana s muškim licem što otkriva da nije bio do kraja iskren.

4. Caravaggio - "Dječak kojeg je ugrizao gušter"

Kao venecijanske kurtizane, i ovaj dječak kraj sebe ima cvijeće koje označava da je muška prostitutka, no njegovo zadovoljstvo prekida ugriz guštera. S ovakvim slikama se Caravaggio proslavio još kao siromašni slikar u Rimu, a na jednoj pozira kao Bacchus, rimski pandan Dioniza. Je li Caravaggio prodavao samo svoju umjetnost ili nešto više?

5. Botticelli - "Venera i Mars"

Botticellijev ideal ženske ljepote, točnije njegova vizija Venere i dan danas služi kao uzor, ali na ovoj slici, Venera je zakopčana do grla, a Mars relativno obnažen. Inače, sam Botticelli je optužen za homoseksualne aktivnosti, no nikada nije osuđen.

6. Gudo Reni - "Sveti Sebastijan"

Kad je japanski pisac Yukio Mishima prvi put ugledao ovu sliku, tvrdi da je nakon toga doživio svoj prvi orgazam. Osim njega, i Oscar Wilde je obožavao ovu sliku. Inače, Reni je poznat kao slikar baroknih religijskih slika, no čini se da ova potvrđuje njegove skrivene, ali intenzivne seksualne želje.

7. Da Vinci - "Sveti Ivan Krstitelj"

Sam Leonardo je bio dvostruko optužen za seks s muškarcima, no nikada nije osuđen. Za ovu sliku se pretpostavlja da predstavlja njegovog asistenta Salaia, a na skicama, sv. Ivan ima ogromnu erekciju.
 

Pročitajte više