Tamara Obrovac quartet: Neponovljiva sinergija glazbe i emocija



LISINSKI je jučer uživao u jazzu, punim plućima. U protekla tri dana Tamara Obrovac je, kako su već  sljedbenici njezina izričaja navikli za veljaču, predstavila novi projekt. Koncertna promocija projekta "ULIKA revival" započela je 13. veljače koncertom u Kopru, na Valentinovo Tamara je glazbom darivala svoje Istrijane u pulskom Istarskom narodnom kazalištu, a jučer je zagrebačka publika imala priliku u dvorani Lisinski uživati u prekrasnim izvedbama inspiriranog kvarteta.

Originalan glazbeni izričaj stvoren na albumu "Ulika" prije 15 godina, Tamara je odlučila ponovo oživjeti na prošlogodišnjem nastupu u Grožnjanu kad je okupila kvartet koji je originalno kreirao album "Ulika" (Tamara Obrovac, Matija Dedić, Krunoslav Levačić i Žiga Golob). Tada se obnovila umjetnička kemija između četvero glazbenika i odmah je bilo jasno da sljedeći projekt mora biti "revival" verzija albuma koji je 1998. godine, kad je objavljen, bio potpuno osvježenje na regionalnoj jazz sceni.

Sloboda i improvizacija

U Kopru je sve počelo prekrasnim novim aranžmanom Tamarine pjesme "Divojka". Glazbeni minimalizam i Tamarin emotivni glas od prvih su minuta koncerta dali okupljenima naslutiti da će uživati u vrhunskim glazbenim trenucima. Glazbeni minimalizam prožet Matijinim solom dali su jednu novu dimenziju prekasnoj "Divojci" što je publika nagradila pljeskom. Jednako je koncert počeo i u Zagrebu.

Ljubav je rođena odmah. Rijetko viđena sinergija glazbenih virtuoza i raspoložene Tamare, upotpunjena je bezrezervnom energijom koju je publika zahvalno uzvraćala glazbenicima. I kako i sama druga pjesma koju su glazbenici izvodili kaže, "Prez bedis" je stvoren jedan mikrokozmos glazbe i užitka kojeg je nemoguće riječima izgovoriti.

Nakon 15 godina od objavljivanja "Ulike", ova nova je kao ponovo rođena - oslobođena i svježa i istinski glazbeni sladokusci u svakom su trenu koncerta uživali punim plućima u virtuoznim izvedbama Tamare Obrovac, Matije Dedića, Krunoslava Levačića i Žige Goloba. Tamarinu emotivnu izvedbu svake od pjesama s albuma, koji je dobio ime po njezinoj baki, pratili su vrhunski glazbenici uzimajući si u savršenom tempu prostora za solističke dionice u tolikoj mjeri da publiku zaintrigiraju, uzbude, a potom ponovo vrate samoj pjesmi. Jazz kojeg je jučer svirao Tamara Obrovac kvartet je igra, nepretenciozno umjetničko nadmudrivanje koje publika uzima širom otvorenih ruku, upijajući svaki takt od početka do kraja.

Prekrasno glazbeno iskustvo

U središnjem dijelu koncerta, redale su se skladbe s albuma "Ulika" koje su obnovljene i redizajnirane zvučale poletno, pitko, ali istovremeno i nabijeno emocijama i istinskim glazbenim ushitom. Kao i često na Tamarinim koncertima, "Crno zlo" je publiku dovelo u ekstazu. Kako je Tamara naglasila u objašnjenju pjesme, radi se o socijalnoj tematici. No, ono što daje dodatnu kvalitetu ovoj skladbi je Tamarin jazz na samo njoj svojstven način: kroz "Crno zlo" do izraza dolazi umjetničina fascinantna sposobnost improvizacije koja publiku ushićuje, nasmijava i potpuno oduševljava.

Čak i oni koji su prvi puta jučer uživali u Tamarinom koncertu, nisu krili oduševljenje. "Tresla sam se cijeli koncert, ovo je prekrasno glazbeno iskustvo koje će teško biti ponoviti. Glazbenici od početka do kraja izgledaju kao da su došli malo se zabaviti, glazba teče lagano i kroz smijeh. Savršeno", rekla je za Index jedna od gledateljica i na najbolji način sažela ono što posjetitelji dožive uz Tamaru Obrovac. Svaki njezin koncert je jedna nova priča i koliko god puta ponovo slušate njezine skladbe, one će vam uvijek zvučati novo i drugačije. Lisinski je jučer živio rijetko viđenu sinergiju glazbenika i publike koju će teško biti ponoviti.

Pročitajte više