Tata koji je dao otkaz i okrenuo život naglavačke kako bi se posvetio pronalasku lijeka za svog sina

Screenshot: WHDH

SINU Ilana Ganota, londonskog bankara koji je radio za tvrtku JP Morgan Chase, liječnici su dijagnosticirali tešku bolest - mišićnu distrofiju Duchenne - kad je imao dvije godine.

U pitanju je nasljedna bolest od koje najčešće obolijevaju muška djeca, a spada u najprogresivnije oblike mišićne distrofije. Godišnje od nje oboljeva otprilike 20.000 novorođenčadi, a uzrokuje je to što tijelo ne proizvodi protein distrofin koji omogućava jačinu mišićnih vlakana.

Dao otkaz i bacio se na rješavanje problema

Prije godinu dana, u trenutku kad je saznao za dijagnozu sina Eytanija, 40-godišnji Ganot osjećao se bespomoćno. Pa je dao otkaz na visoko plaćenom poslu, preselio obitelj, skupio 17 milijuna dolara i osnovao biotehnološku tvrtku s ciljem za što brže otkrivanje i proizvodnju potrebnih lijekova.

"On je jedan od onih iznimnih roditelja koji kažu: 'Upotrijebit ću sve svoje vještine i primijeniti ih na ovaj problem'. Nakon toga želite mu prepustiti da rješava problem mira u svijetu", kazala je za Bloomberg dopredsjednica Parent Project Muscular Dystrophyja Sharon Hesterlee.

Ganot, bivši izraelski vojni zapovjednik, i njegova supruga Annie u potragu za raznim opcijama u liječenju krenuli su čim je Eytaniju bolest dijagnosticirana, ali ubrzo su u svim smjerovima naišli na kraj puta. Ali, naišli su na znanstveni rad za terapiju matičnim stanicama, što ima je dalo nadu da bi uskoro mogao biti otkriven lijek ili barem relativno uspješna terapija.

"Hoću li spasiti svog sina? Dat ću sve od sebe"

Istog trena Ganot je krenuo u kontaktiranje ljudi koje je znao iz svijeta financija, a koji se bave razvojem lijekova. Prva osoba s kojom se susreo je čovjek na čelu odjela za ulaganje u zdravstvo u JP Morganu, Andrea Ponti. On je kazao: "Prvi razgovor koji smo vodili dogodio se u prvom tjednu kad mu je sinu dijagnosticirana bolest. Rekao mi je da je u šoku, ali da pokušava shvatiti što bi trebalo napraviti, a da je jedino što zna - prikupiti sredstva: 'Misliš li da bismo mogli sakupiti novac da izliječimo ovu bolest?', pitao me". U međuvremenu je i JP Morgan postao investitor u Ganotovom projektu Solid Ventures.

"Čini se gotovo kao da je čitava njegova karijera vodila prema ovome", kazala je njegova supruga Annie za Bloomberg, a on dodao: "Ozbiljno sam usredotočen jer imam jedan problem u životu. Postat ćemo centar izvrsnosti u području ovog tipa mišićne distrofije. Hoću li spasiti svog sina? Dat ću sve od sebe. I definitivno ću promijeniti budućnost za njega i ostale dječake s ovom bolesti".

Pročitajte više