TedxMaksimir održao prijenos TedxCnagea u kojem je sudjelovala i Melinda Gates



U SUBOTU, 14. travnja 2012., TEDxMaksimir održao je offline prijenos TEDxChange događaja u Centru za kulturu i informacije Maksimir. TEDxChange je događaj organiziran u suradnji sa Zakladom Bill & Melinda Gates, a ove godine održan je 05. travnja u Berlinu. Ovogodišnji TEDxChange značajnog naziva “The Big Picture” naglašava važnost socijalne osjetljivosti u globaliziranom, međuovisnom svijetu. U trenutku kada je globalna zajednica povezanija no ikad, svjesni smo činjenice da mnogi njezini članovi ne mogu zadovoljiti temeljne ljudske potrebe kao što su hrana, čista voda, zdravstvena njega te cjepivo. TEDxChange u suradnji s TEDx događajima diljem svijeta, pa tako i
TEDxMaksimir događajem, radi na proširivanju svijesti o ovim problemima te pronalasku rješenja kroz implementaciju ideja vrijednih širenja. Program TEDxMaksimirChange događaja obuhvatio je četiri offline prijenosa predavanja TEDxChangea te dva predavanja u vlastitoj organizaciji.

 - Melinda Gates
, suosnivačica je Zaklade Bill & Melinda Gates. Na TEDxChangeu raspravljala je o planiranju obitelji i činjenici da mod planiranja mijenja živote žena i njihovih obitelji te ujedno poboljšava čitava društva. Što bi se dogodilo kada bi svaka žena svijeta imala mogućnost odabrati kada i koliko djece će roditi? Promjena dolazi iznutra, a mogućnost utjecanja na promjene ključna je pri pozitivnom usmjeravanju istih te uzimanju u obzir onih kojima su te promijene uistinu namijenjene.

 - Sven Giegold
, član je Europskog Parlamenta koji je veći dio svoje karijere posvetio problemima zelene industrije. Na TEDxChangeu je govorio o snazi kolektivnog djelovanja i načinima na koje djelovanja pojedinaca, zajednica i progresivnog djelovanja mogu dovesti do radikalnih promjena na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

 - Franjo Plavšić
održao je predavanje na temu „Znate li čitati nalaze?“. Profesor Plavšid sveučilišni je profesor toksikologije na Farmaceutsko-biokemijskom Fakultetu u Zagrebu, te autor oko 170 tiskanih znanstvenih i stručnih radova, desetak stručnih knjiga i 3 međunarodna patenta. U svojem predavanju osvrnuo se na problem razumijevanja rezultata analiza, posebno u ekotoksikolgiji te krive interpretacije nalaza od strane  pojedinaca te liječnika.

- Jeff Chapin, inženjer je strojarstva i stručnjak za razvoj proizvoda za IDEO, specijaliziran je za projektiranje sanitarnih rješenja za zemlje u razvoju. U svom govoru pričao je o provedbi projekata u subsaharskoj Africi i Južnoj Aziji gdje se suočio s tradicionalnom percepcijom „dizajna“ s naglaskom na važnost održivih, tržišno utemeljenih sustava za razvoj društva. Prilagodba sustava društvenim mogućnostima, percepcijama i tradicijama neophodna je kako bi se došlo do pomaka, zaključio je Chapin.

- Theo Sowa
, nezavisna savjetnica i konzultantica, koja se specijalizirala za međunarodni društveni razvoj, s naročitim naglaskom na prava i zaštitu djece, posebno u konfliktnim situacijama. Trenutno je v.d. predsjednika uprave Fonda za razvoj afričkih žena. Njen rad obuhvaća savjetničke položaje za afričke i druge međunarodne aktiviste i vođe za prava žena i djece, kao i rad na razvoju politika te zagovaranje pri raznim međunarodnim agencijama i organizacijama. Na TEDxChangeu upoznala nam je s nekima od mnogo snažnih afričkih žena koje su značajno doprinijele poboljšanju kvalitete života afričkog stanovništva.

- Zoran Vukić
: „Kako je nastala Udruga Crveni nosevi?“ Zoran Vukid ili Klaun Ludek osnivač je humanitarne udruge „CRVENI NOSEVI – KLAUNOVI DOKTORI“ koja aktivno djeluje od 2010. godine. Glavna misija udruge je donošenje radosti i smijeha bolesnima i onima koji pate, a ponajprije djeci koja borave na dugotrajnim liječenjima u hrvatskim bolnicama. U svom predavanju upoznao nas je s metodama i radom Udruge, kao i s međunarodnim projekto„Red Noses International“ u sklopu kojeg Crveni nosevi djeluju.

Cjelokupni program TEDxMaksimirChange bio je besplatan za javnost, a okupio je osamdesetak TEDovaca koji su još jednom pokazali interes za globalno djelovanje u svrhu pozitivnih promjena. Nakon službenog dijela programa održao se tradicionalni „networking“ u svrhu razmjene ideja i poslovnih suradnji sudionika programa. Sljedeći TEDx događaj, koji de se održati pod licencom TEDxZagreb, a u organizaciji TEDxMaksimir tima, predviđen je za 16.06. TEDxZagreb jedna je od 7 TEDx zajednica na svijetu koja je dobila licencu za održavanje „pripremnog predavanja“ za RIO +20 konferenciju Ujedinjenih naroda. Sve dodatne informacije, kao i najave sljedećih kako formalnih, tako i neformalnih druženja možete pronaći na web stranicama TEDxMaksimira:
web: http://www.tedxmaksimir.com/, Facebook: https://www.facebook.com/TEDxMaksimir.

Pročitajte više