Tinejdžer koji ne pamti i nema osjećaj za vrijeme: Živi život bez sjećanja, uspomena i planova za budućnost

Ilustracija: Shutterstock

RICKY DEAN 19-godišnjak je iz Velike Britanije kojeg nazivaju "Memento tinejdžerom".

Razlog tomu je to što ovaj mladić pati od rijetkog poremećaja pamćenja zbog kojeg svaki dan iznova treba podsjetnik za izvršavanje najosnovnijih zadataka, kao što je primjerice pranje zubiju, piše Somerset County Gazette.

Ricky je mogućnost da pamti izgubio kad je prilikom njegova rođenja došlo do komplikacija i mozak mu je predugo ostao bez kisika. Danas je uspješni student agronomije, ali živi sasvim posebnim životom - nema kratkoročno pamćenje ni osjećaj za vrijeme i u svakodnevici se oslanja na "putokaze" postavljene okolo njegove kuće i popise u svojem telefonu.

"Prije nego što sam nabavio mobitel pred tri godine, nisam uopće izlazio iz kuće, što znači da su moja granica u životu bila izlazna vrata. Najgore u svemu ovome jest što propuštam sastanke s prijateljima i zaboravljam super stvari koje su se dogodile. Ne mogu planirati ni veseliti se nečemu što će se tek dogoditi, kao što su primjerice rođendani", ispričao je.

Kolokvijalno nazvan uništavačem uspomena, ovaj poremećaj (za koji liječnici kažu da nema službeno ime) utječe na svaki dio Rickyjeva života, a on se tek nedavno uspio pomiriti s tim: tek prije tri mjeseca saznao je da se njegovo stanje definitivno nikad neće popraviti. "Što se tiče njegove ozljede mozga, Ricky je jedan u milijun. Pomažemo mu u svemu, počevši od toga da mu napominjemo kad treba jesti do toga da mu pomažemo u društvenom životu ili objašnjavamo kako se treba obući za određene vremenske prilike. Željeli bismo da se što više osamostali, ali ne možemo mu dozvoliti da si sam pripremi kupku ili ručak jer bi to moglo biti preopasno", ispričao je njegov otac Gary.

S obzirom na to da mu je dijagnoza prilično kasno uspostavljena, Rickyjevi problemi s pamćenjem bili su uzrokom golemih frustracija u periodu njegova odrastanja. Kad je bio dijete stalno je bio bijesan, te zbog toga upadao u probleme u školi: "Znali smo da nešto ne štima kad je imao sedam godina. Morala sam ići u školu svaki dan, tako da nam je trenutak uspostavljanja dijagnoze ustvari bio veliko olakšanje jer smo shvatili što se ustvari događa. Njegov je život definitivno bio noćna mora, nije znao gdje bi trebao biti ili što bi trebao raditi. Nevjerojatno smo ponosni na njega", pojasnila je njegova majka Nicki.

Rickyjeva je priča dio dokumentarca nazvanog "Djeca bez sjećanja", koji prati živote još dvoje tinejdžera sa sličnim problemima.

Pročitajte više