Titanic ponovno plovi: Australski tajkun otkrio planove savršene replike legendarnog broda

Foto: Blue Star Line/AFP

IAKO bi mnogi njegov potez mogli nazvati "nesrećom u nastanku", australski tajkun Clive Palmer u utorak je najavio rad na savršenoj replici broda koji je potonuo prije više od stotinu godina.

Mnogi su odmah primijetili sličnost između Palmerove najave i onih iz 1912. Naime, baš kao i njegovi prethodnici, Clive Palmer novi Titanic naziva "najsigurnijim plovilom na svijetu", ali dodaje da su se ovog puta pobrinuli za veću sigurnost putnika. Imaju dovoljan broj čamaca za spašavanje, a i trup broda snažniji je trupa prethodnika.



Novi Titanic nije nepotopiv

Ipak, za razliku umova koji su stajali iza dizajna prvog Titanica, Clive Palmer tvrdi da njegov brod ipak nije nepotopiv.

"Sve u čemu izbušite rupu mora potonuti. Bilo bi bahato od mene reći bilo što drugo. Mnogi prije mene to su izjavili i požalili", rekao je Palmer.

Nacrti Titanica II predstavljeni su u New Yorku, a posjetitelji su mogli vidjeti i kompjuterski generirani unutrašnjost broda koja je mnoge podsjetila na scene iz filma Jamesa Camerona.



Bez interneta i TV-a

Titanic II trebao bi isploviti 2016., a namjera je dovršiti šestodnevno putovanje iz Southamptona do New Yorka. Kao i u ranijem slučaju, postojat će tri razreda, a putnici koji kupe kartu za određeni razred neće moći ulaziti u viši ili niži razred. Palmer ipak dodaje da će donja paluba imati više WC-a nego je to bio slučaj kod originalnog Titanica. Na brodu će se nalaziti 2435 putnika i 900 članova posade.

Svi putnici dobit će odjeću u kakva se nosila ranog dvadesetog stoljeća, a zanimljivo je spomenuti da Titanic II, osim klima, neće imati "novotarije" kao što su televizori i internet. Ideja je da putnici osjete romantiku nekih minulih vremena.

Pročitajte više