Tito, Hitler, Staljin, Trocki i Freud bili su susjedi u Beču! U njihove najdraže kavane možete i danas svratiti

Foto: Wikipedia, Shutterstock

JEDAN dio Beča je 1913. godine bio dom Adolfu Hitleru, Lavu Trockom, Josipu Brozu Titu, Sigmundu Freudu i Josipu Staljinu, tvrdi BBC.

U siječnju 1913., čovjek kojemu je na putovnici pisalo Stavros Papadopoulous izašao je s vlaka koji je iz Krakowa dolazio na bečki kolodvor.

Tamne kože, imao je "seljačke" brkove i nosio je drveni kovčeg.

"Sjedio sam za stolom kada su se otvorila vrata i ušao je nepoznat čovjek", piše Lav Trocki, ruski disident, intelektualac i urednik radikalnih novina "Pravda".

No, čovjek kojeg je opisao nije bio Papadopoulos, već Josif Visarionovič Džugašvili, danas poznat kao Staljin.

Trocki i Staljin bili su samo jedni od utjecajnih ličnosti koji su živjeli u Beču te godine, i izmijenili cijelu povijest 20. stoljeća.

No, bila je to grupa potpuno različitih ljudi: Tako su njih dvojica bili u bijegu, a Sigmund Freud je već bio poznat.

Mladi Josip Broz je tada radio u tvornici automobila Daimler u Bečkom Novom Mjestu, gdje je otišao trbuhom za kruhom, dok je 24-godišnji Adolf Hitler sanjao o tome da studira slikarstvo na Bečkoj Akademiji primjenjene umjetnosti.

Mnoge kavane u koje su zalazili postoje još i danas: Tako je Freud često išao u Cafe Landtmann, dok su Trocki i Hitler bili gosti Cafea Central.

Doduše, nitko ne može sa sigurnošću potvrditi je li ikad Trocki naletio na Hitlera, ili su Staljin i Tito zajedno uživali u Sacher torti.

Pročitajte više