Tko zapravo čini tih "1 posto najbogatijih na svijetu"? Odgovor vas možda iznenadi

Screenshot: YouTube

PREMA nedavno objavljenim rezultatima studije organizacije Oxfam, koja se bori protiv siromaštva, očekuje se da će "1 posto najbogatijih" uskoro, točnije do 2016. godine, posjedovati čak 50 posto svjetskih dobara.
 
Izvještaj se poklopio s početkom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, a tema se poprilično aktualizirala pa je BBC napravio kratak video presjek o tome tko zapravo spada u tih "1 posto" i koliko pojedinac zapravo mora "težiti" da bi se pridružio tom klubu.
 
Činjenica je zapravo da se tu ne radi samo o super-bogatima, što, s druge strane, znači poražavajuću činjenicu: velika većina svjetskog stanovništva bori se sa siromaštvom, a jaz između bogatih i siromašnih sve je veći.
 
Drugim riječima, ako se Oxfamova predviđanja ispune, tada će već iduće godine 1 posto svjetske populacije posjedovati pola svjetskih dobara, odnosno bogatstva, a ostalih 99 posto dijelit će preostalih 50 posto.
 
"Klub 1 posto" zapravo čini oko 70 milijuna ljudi, i to nisu samo svjetski moćnici, zvijezde i financijski bossovi koji žive u luksuznim rezidencijama. Tu spadaju i "prosječni" ljudi. Točnije, u klubu su i oni pojedinci koji, primjerice, posjeduju nekretninu u vrijednosti od oko 800.000 dolara, ili prosječan stan u, recimo, Londonu.

Pročitajte više