"To nije kultura, to je nasilje": Provjerite što je rasplakalo 32-godišnju humanitarku

Screenshot: YouTube

LAYLA HUSSEIN, humanitarka koja se bori protiv obrednog sakaćenja ženskih genitalija ("female genitalia mutilation" ili skraćeno FGM), briznula je u plač nakon poražavajućih rezultata svog eksperimenta.

Ona je i sama bila žrtvom te krvave prakse u Somaliji kad je imala samo sedam godina. "Četiri su me žene držale i osakatile mi genitalije. Osjetila sam svaki rez. Od vrištanja sam se onesvjestila", posvjedočila je. Sada 32-godišnja Layla odlučila je provesti lažnu anketu kako bi javnosti pokazala štetan utjecaj "političke korektnosti" zbog koje djevojčice u zemljama poput Somalije i dalje sakate iz religijskih razloga.

Layla je prilazila ljudima u Northamptonu te im objašnjavala, suprotno od svojih uvjerenja, kako je FGM, ili obredno rezanje klitorisa djevojčicama, dio njene kulture i kao takvo treba biti zaštićeno. Ono što ju je potreslo do srži jest činjenica da je u samo 30 minuta uspjela nagovoriti čak 19 ljudi da potpišu tu lažnu peticiju.

"Stalno sam koristila frazu "Ma to je samo sakaćenje", a oni su odgovarali "Da, imate pravo", rekla je izbezumljena Layla te dodala kako joj nije jasno da netko zaista može smatrati da je tako nešto sasvim u redu, piše Daily Mail.

Upozorivši da politička korektnost, zbog koje se druge države ne upliću u takve i slične prakse u državama poput Somalije, zapravo unazađuje borbu protiv FGM-a, Layla Hussein je dodala: "To nije kultura, to je nasilje".

"Prestanite koristiti riječ "kultura". To se događa djeci. Mi smo ljudska bića, ne možemo gledati sakaćenje djece i nebitno je kojoj kulturi pripadate", nastavila je.

Prema nedavnoj studiji UNICEF-a, gotovo 30 milijuna djevojčica potencijalne su žrtve FGM-a u sljedećih deset godina, te čak 34 tisuće njih u Ujedinjenom Kraljevstvu. Takvo sakaćenje može dovesti do velikih problema kad žrtve odrastu, kao što su ciste, neplodnost i komplikacije pri rađanju.

Pročitajte više