Top 5 knjiga Mate Lovraka koje morate pročitati

VELIKI hrvatski pisac Mato Lovrak preminuo je na današnji dan, 14. ožujka 1974. godine. Prije tjedan dana obilježena je i 113. godišnjica njegova rođenja - rođen je 8. ožujka 1899. godine u Velikom Grđevcu pokraj Bjelovara. Tim povodom donosimo vam listu Top 5 knjiga za djecu Mate Lovraka koje (ako to do sad niste napravili) morate pročitati!

1. Vlak u snijegu

Roman prvotno naslovljen "Djeca velikog sela", Lovrak je napisao kao mladi učitelj, inspiriran stvarnim događajima. Priča je to o osnovnoškolcima koje je seoski učitelj poveo na izlet u Zagreb. Na povratku je njihov vlak zameo snijeg, a djeca su pokazala koliko je bitna sloga i spremnost na to da pomogneš drugima.

2. Družba Pere Kvržice

Još jedna Lovrakova priča koja djecu uči važnosti sloge, marljivosti i upornosti. Djeca su odlučila obnoviti seoski mlin i pokazati starijima, kojima je mlin već godinama "kamen spoticanja" kako se pomoću sloge sve može.

3. Neprijatelj broj 1

I ovaj dječji roman kao glavne junake ima ekipu učenika. Ovog puta su to klinci iz Zagreba. Spremaju veliku akciju kako bi se usprotivili pravilima koja nameću odrasli. Maksimirska ekipa organizirala je dijeljenje letaka, osvetu tramvajcima, pa čak i otmicu jednog psa čija su prava i povlastice bili veći od dječjih.

4. Devetorica hrabrih

Ovog puta je grupu gradskih dječaka Lovrak poslao na izlet u obližnji seoski kraj, gdje su ih čekali pravi izazovi.

5. Divlji dječak

Lovrak se u svojem "Divljem dječaku" nadahnuo stvarnim seoskim (ne)prilikama i problemom alkoholizma, posebice među mladima.

Pročitajte više