Trenutak u kojem gotovo slijepa majka prvi put vidi svoje dijete

Screenshot: YouTube

POSEBNE naočale tvrtke eSight omogućile su slijepoj Kathy Beitz da vidi svoju bebu.

29-godišnjoj Beitz dijagnosticirana je Stargardtova bolest, genetske bolesti koja uzrokuje degeneraciju središnjeg dijela mrežnice, odnosno makule, kad je imala 11 godina. I iako još djelomično ima periferni vid, izgubila je vid u središtu vidnog polja i stoga je gotovo slijepa, prenosi CBC.

Ali, veliku promjenu u njezin život donijele su spomenute naočale, koje su joj omogućile da prvi put vidi sina Aksela koji je sad star nekoliko tjedana. "Čim sam dobila naočale, jedva sam čekala staviti ih. Vidjela sam da ima stopala i nožne prste kao moj muž i da ima moje usne", kazala je Kathy i dodala: "Moj suprug i ja doživjeli smo iskustvo gledanja svojeg novog djeteta, povezivanja s njim i zaljubljivanja u njega".

eSight je opremljen kamerom koja se nalazi na korijenu nosa osobe koja ih nosi. Prizori koje snima izoštreni su i projicirani na ekrane ispred očiju. "Njihove oči zapravo vide više kad gledaju u ekrane, nego svojim prirodnim vidom", kazao je glasnogovornik tvrtke.

I dok uređaj ne može pomoći ljudima koji su u potpunosti slijepi, može se prilagoditi da pomaže nizu očnih oštećenja. Korisnik može prilagoditi kontrast, svjetlinu, sjene.

"Kad sam saznala da ću dobiti naočale, bila sam jako uzbuđena. Znala sam da ću moći čitati knjige bebi i biti dijelom čitavog iskustva odgoja...to je mojim roditeljskim sposobnostima dalo golemu neovisnost", dodala je Beitz.

Pročitajte više