U Hrvatskoj je svaki drugi softver nelegalan

Screenshot: YouTube

U SVOM prvom obraćanju novinarima Ivana Jurin Puhalo, pravna zastupnica i glasnogovornica BSA (The Softver Alliancea) u Hrvatskoj, ovog je utorka priopćila da je Hrvatska najbolja u regiji u borbi protiv piratskog softvera.

Naime, kod nas je otprilike 53 posto softvera u javnom i privatnom sektoru nelegalno, dok je europski prosjek još uvijek prilično daleko, na oko 30 posto. Ipak, kod nas je situacija bolja nego u Srbiji, gdje se ta brojka kreće oko 70 posto, piše Novi list.

"Još ima prostora za bolju zaštitu intelektualnog vlasništva u Hrvatskoj, ali stanje na tom području načelno je u redu", izjavila je Jurin Puhalo dodajući da je nelegalno korištenje softvera u našoj zemlji u padu dok broj prijava protiv piratstva raste i to većinom u privatnom sektoru.

BSA prijave protiv piratstva prosljeđuje Državnom odvjetništvu ili policiji, a ulaskom u EU, Hrvatska je unaprijedila zakone za zaštitu intelektualnog vlasništva, što znatno pridonosi inovativnosti i napretku društva, kazala je Jurin Puhalo.

Pročitajte više