U Irskoj se pobunili protiv dominacije Crkve: Osnovnoškolci će učiti kako Bog ne postoji

Foto: Shutterstock

U OVO vrijeme sljedeće godine osnovnoškolci u Irskoj dobit će jedan novi, nekonvencionalni predmet - ateizam.

U Irskoj, gdje je Bog vrlo zastupljen u svim sferama, kako u svakidašnjim tako i državnim, pravnim i legislativnim pitanjima, katolička crkva upravlja 93 posto državnih osnovnih škola, a glavnu riječ u njima imaju lokalni biskupi.

No, Atheist Ireland, irska ateistička organizacija, sastavila je plan nastave za predmet ateizam u državnim osnovnim školama koji bi se nudio kao alternativa za učenike čiji roditelji ne žele da njihova djeca uče o kršćanstvu. Oko 16 tisuća osnovnoškolaca moći će pohađati ateizam kao uvodni predmet za etiku, piše Guardian.

Jedan od osnivača Atheist Irelanda, Michael Nugent, naglasio je kako će svi osnovnoškolci, neovisno o tome pohađaju li ateizam ili ne, moći pristupiti materijalima predavanja na internetu ili putem aplikacije za smartphone.

"Predmet će se sastojati od deset predavanja u trajanju od 30 do 40 minuta, a učenici će moći u njemu sudjelovati čim navrše četiri godine. Ovaj je predmet od izuzetne važnosti jer je irski obrazovni sustav predugo bio u službi religijske indoktrinacije", rekao je Nugent. "Religija čak nije ni valjano podučavana u školama i često nije objektivna. Djecu uče da prvo oblikuju svoja religijska uvjerenja, a tek zatim na red dolazi objektivno obrazovanje. Svoj predmet vidimo kao priliku za irsku djecu da steknu drugačiji pogled na svijet".

Cijeli će se predmet zasnivati na tezama Richarda Dawkinsa i njegovih knjiga o ateizmu i nepostojanju boga kao što su "Iluzija o Bogu" i "Čarolija stvarnosti".

U prilog ovom pokretu idu i najavljene reforme irskog ministra obrazovanja Ruairija Quinna koje je najavio kao "najveće od osnutka Republike Irske u 1920.-im godinama". Naime, on je obećao oduzeti moć Crkve u gotovo svim državnim školama te je predati u ruke lokalnih izabranih guvernera, no iako je ministar već dvije godine, njegovim reformama još se ne nazire početak.

 

Pročitajte više