U nedjelju će pored Zemlje proći asteroid vrijedan i do 5,4 bilijuna dolara

Screenshot: YouTube

ASTEROID za kojeg se vjeruje da sadrži čak do devedeset milijuna tona platine i drugih rijetkih i plemenitih materijala, u nedjelju će proći pored Zemlje. I to 2,4 milijuna kilometara daleko od našeg planeta, što je trideset puta bliže Zemlji od bilo kojeg drugog planeta u Sunčevu sustavu. Ipak, to je šest puta veće od udaljenosti Zemlje i Mjeseca, pa asteroid nazvan 2011 UW158 neće biti vidljiv golim okom.

Stručnjake je odmah zaintrigirao sastav asteroida veličine 452 puta 1.011 metara te se aktualiziralo pitanje eksploatiranja vrijednih materijala iz asteroida.

Kako piše RT, vrijednost plemenitih metala i drugih minerala u ovom asteroidu procjenjuje se na iznos od tristo milijuna dolara do čak 5,4 bilijuna dolara.

Opservatorij Slooh nudit će stream kretanja asteroida, koji će se moći pratiti na internetu.

"Uvijek je zanimljivo kad asteroid prođe pored našega svijeta. Ono što je neobično kod ovoga konkretnog asteroida velika je količina platine za koju se vjeruje da se nalazi u njegovu tijelu. Hoće li ga biti moguće minirati jednoga dana? Možda i u ne tako dalekoj budućnosti", rekao je astronom Bob Berman.

Planetary Resources Group okuplja entuzijaste koji su zainteresirani za miniranje asteroida, a financijsku potporu pružaju im Eric Schmidt i Larry Page iz Googlea te Richard Branson. U četvrtak su predstavili Arkyd 3 Reflight (A3R), prvo vozilo iz Međunarodne svemirske stanice namijenjeno testiranju miniranja asteroida. Dostavljen je Falconu SpaceX-a, a u orbiti će provesti devedeset dana, tijekom kojih će prikupljati podatke i slati ih skupini znanstvenika u sjedištu kompanije u Redmondu. 

Pročitajte više