Ubojstvo plesačice sambe otkriva mračnu stranu najpoznatijeg svjetskog karnevalskog ludila

Foto: Shutterstock

NA GENERALNOJ probi za ovogodišnji karneval u Rio de Janeiru koji počinje 13. veljače, jedan je detalj okupljenim promatračima posebno privukao pozornost.
 
Neke od plesačica nosile su oko ruku crne trake.
 
Raissa de Oliveira, plesačica najpoznatije tamošnje plesne škole sambe, pod nazivom Beija-Flor, otkrila je reporteru Guardiana o čemu se radi. To je, naime, bio simboličan način odavanja počasti jednoj od plesačica, transvestitu Claudiji da Silvi, koji je živio kao žena.
 
25-godišnja da Silva, poznatija pod umjetničkim imenom Piu, ubijena je 23. siječnja, a njeno unakaženo tijelo pronađeno je nekoliko dana kasnije. Ovo ubojstvo, kaže njena kolegica de Oliveira, treba promatrati u širem kontekstu. Rio je, navodi, leglo homofobije, a iza paravana najpoznatijeg svjetskog karnevala odvija se kriminalna scena u sklopu koje ubojstva i maltretiranje transvestita i transrodnih osoba nisu ništa novo.
 
 
Nakon što se da Silva nije pojavila na probi nekoliko tjedana, ostali su se plesači zabrinuli. Nešto nije bilo kako treba jer "ona nikada nije propustila niti jednu probu", kaže de Oliveira.
 
Njihovo uvjerenje da je možda ipak sve u redu, prekinuo je grozan događaj koji se uskoro zbio: na društvenim mrežama pojavila se snimka koja prikazuje da Silvu oblivenu krvlju kako moli napadače da je puste. Prijatelji i obitelj počeli su je tražiti, a jedini trag bila im je lokacija koju su prepoznali na snimci - favela Moro da Mina. Uskoro su je pronašli. Njeno je tijelo bilo izmasakrirano i izrešetano metcima.
 
Još uvijek se službeno ne zna tko stoji iza ovog ubojstva niti koji su razlozi, i teško da će se doznati jer svjedoci šute - riječ je o faveli povezanoj s poznatim tamnošnjim kriminalnim bandama, no, navodi da Oliveira, očito je da se radi o homofobiji. 
 
 
Iako je praktički već tradicija da na karnevalu u Riju sudjeluju transvestiti i transrodne osobe, broj ubojstava koji su posljedica homofobije je u porastu, ne samo u Riju već i u čitavom Brazilu: svakih 28 sati tamo se dogodi ubojstvo jedne homoseksualne, biseksualne ili transrodne osobe.
 
"Gosti dolaze na naš karneval i očekuju slobodan seks i ljubav na svakom koraku, no brzo se uvjere da taj imidž koji Brazil ima u ostatku svijeta zapravo nema veze sa stvarnim stanjem. Naše je društvo prepuno predrasuda, još uvijek", objašnjava za Guardian 28-godišnja Beatriz Cordeiro, aktivistica koja radi na integraciji transrodnih osoba.
 
Iako mediji još uvijek istražuju cijelu priču, nitko iz plesne škole čija je da Silva bila (najpoznatija) članica, ne želi ništa više reći niti ulaziti u detalje. Boje se. Okršaji među bandama i ubojstva svakodnevica su kojoj su izloženi, a bilo kakvo eksponiranje predstavlja rizik. 

Neki vjeruju čak da je da Silva bila možda i policijski doušnik, dok neki misle da je ubijena jer je varala svog partnera - što je također moguće jer je osveta te vrste tamo česta pojava. Međutim, njeni su prijatelji skeptični prema tim tvrdnjama i vjeruju da je jednostavno bila žrtva zbog svog opredjeljenja i načina života. "Nju je zanimala samo samba i ništa drugo osim sambe. Te glasine da je bila povezana s policijom su čista glupost"; tvrdi da Silvin brat.
 
Gdje su u cijeloj priči policija i vlasti?
 
Od policije se dok traje istraga, a još uvijek traje, ne može dobiti nikakav komentar, a gradonačelnik Rija, Eduardo Paes, otvoreno je i javno priznao da je nemoćan po pitanju borbe s kriminalnim bandama, čak i za vrijeme karnevala:
 
"Uznemirujuće? Da, znam. Ali što da radim, da prekinem karneval?!?".
 
U petak, 13. veljače, na otvaranju najpoznatijeg svjetskog karnevala očekuje se oko milijun turista iz cijelog svijeta. Plesna škola s početka priče, Beija-Flor, čiji naziv u prijevodu znači "kolibri", izvest će, tradicionalno, spektakularan nastup. Priča se da će u sklopu nastupa na neki način odati počast ubijenoj plesačici, no nitko iz plesne škole nije želio komentirati te navode.

Pročitajte više