Uskoro na tržištu: Odjeća koja nestaje kad ste napaljeni

Foto: Daan Roosegaarde

BUDUĆNOST je već ovdje.

To vidimo po raznim tehnološkim postignućima koja podižu standarde iz dana u dan, a sad im se pridružuje i odjeća koja nestaje kad ste napaljeni.

Naime, riječ je o projektu nizozemskog dizajnera Daana Roosegaardea, Intimacy. Njegova je odjeća napravljena od kože i "pametne prozirne e-folije" koja, ovisno o otkucajima srca onoga tko je nosi, postaje manje ili više prozirna.

Sudeći prema Roosegaardeovim riječima, ovakvu odjeću bi zapravo rado nosili mnogi, a on već ima spremne i neke rezervacije i posebne zahtjeve. Dodao je i kako je trenutno u pregovorima s jednim "poznatim svjetskim odjevnim brandom" koji će uložiti i sudjelovati u razvoju Intimacyja 3.0.

Na prvotnu je ideju za Intimacy odjeću Roosegaarde došao sasvim slučajno. Posjećivao je pogone raznih proizvođača elektronskih uređaja te mu je tako jednom pažnju privklo nešto u kutu jedne radionice, prekriveno prašinom. Na njegov upit što je to dobio je odgovor: "To je smeće, sve što ta tkanina radi jest da se iz bijele pretvara u prozirnu".

Za njegov se proizvod interesira tvrtka Louis Vuitton što bi moglo značiti da će u modnom svijetu Intimacy polučiti zamjetan uspjeh.

Jednu je takvu haljinu Roosegaarde već napravio za "bogatu gospođu iz Los Angelesa" koja je udata, ali ima ljubavnika, stoga Intimacy haljina izgleda sasvim uobičajeno, ali prepoznaje glas njena ljubavnika te postaje prozirna nakon što on izgovori određenu rečenicu koju Roosegaarde ne smije ponoviti jer tako nalaže ugovor koji je s gospođom sklopio.

Intimacy odjeća funkcionira po principu prepoznavanja tjelesnih simptoma kao što su znojenje i ubrzani otkucaji srca koje senzori ugrađeni u tkaninu prepoznaju te na njih reagiraju, a Roosegaarde i njegova ekipa ih prilagođavaju zahtjevima svojih klijenata među koje spada čak i kraljica Maxima od Nizozemske, piše Vice.

Pročitajte više