Uskoro putujete? Ovo su korisni savjeti čovjeka koji je proputovao 198 zemalja

Foto: Garforrs.com

GUNNAR GARFORS koji je dosad proputovao cijeli svijet i na proputovanju posjetio čak 198 zemalja, odlučio je na svom blogu sastaviti mali savjetnik koji će vam olakšati buduća putovanja.

"Postoje stvari koje ne smijete zaboraviti prije nego krenete na put, a ja sam ih naučio na teži način, na vlastitim zajebima", napisao je u uvodu Garfors.

Autor je naveo 17 savjeta za turiste, a na njegovom blogu možete pronaći i niz korisnih tekstova koji bi vam mogli pomoći.



1. Unaprijed s interneta skinite sve potrebne karte - napunite smartphone kartama jer tako ćete uštedjeti gomilu love što se roaminga tiče. GPS je besplatan, ali skidanje karata košta. Naravno, možete pokušati pronaći Wi-Fi, ali na to nemojte računati.

2. Dobro provjerite sve moguće načine prijevoza - u gradovima ćete vjerojatno koristiti taksi, ali prije toga dobro provjerite cijenu. Mnogo je onih čije su cijene "elastične" i to nikad nije u vašu korist. Osobno, najviše koristim javni prijevoz, ali ako ste se baš nabrijali na taksi, provjerite cijene.

3. Dobro se upoznate s tečajnim listama



4. Nosite gotovinu - u Norveškoj, primjerice, to neće biti problem, ali u Zambiji ili Panami teško ćete pronaći trgovine koje primaju kreditne i debitne kartice. Dolari su zakon u većini zemalja svijeta, ali ako putujete Europom, euri se prava stvar.


5. Podijelite novac - mogli bi se pronaći u teškim situacijama s policijom ili varalicama koje se predstavljaju kao policajci i od vas traže novac. Dobro je da sav vaš novac nije na jednom mjestu. Veći dio novca držite u torbici ili skrivenom džepu, a dio novca u drugom džepu koji ćete isprazniti kad se nađete u nezgodnoj situaciji.

6. Nikada u javnosti ne pokazujte da imate novac ili nešto vrijedno



7. Isprintajte karte, vozne redove i važne brojeve

8. Ne zaboravite ponijeti pravi adapter - nemojte pretpostavljati da u svim zemljama koriste iste utičnice

9. Napravite kopije - ako nosite računalo, sve važne dokumente pohranite u Dropboxu ili Google Driveu jer, kao što Murphy kaže: "Ako nemate kopije, ukrast će vam računalo".



10. Koristite vodiče kako biste doznali gdje ne ići - raznorazni tiskani vodiči koje pronalazite po hotelima i u turističkim agencijama često vam predlažu jedna te ista mjesta što u prijevodu znači da će upravo ta mjesta biti najskuplja

11. Budite impulzivni - što više planirate, to je više stavki na vašoj listi koje nećete ostvariti. Budite spremni na to isprobate nešto novo. Imati raspored na odmoru nije odmor. Zbog toga izbjegavam turističke vodiče kao kugu. Čak i u Sjevernoj Koreji, gdje morate imati vodiče, pronašao sam način da samostalno istražujem.


12. Jedite lokalnu hranu - mislim to ozbiljno! Niste posjetili Aziju kako bi jeli zapadnjačko smeće. Na posljetku, barem ćete imati novo iskustvo o kojem ćete pričati.



13. Odlučite tko je šef - ako putujete u grupi, odlučite tko je šef. Neka svaki dan "šefuje" netko drugi. Naravno, šef treba imati ograničene moći, ali neka izabere restoran, aktivnosti i rutu.

14. Budite skromni - ne budite previše arogantni jer moglo bi vam se dogoditi da vas netko prevari

15. Putujte s torbama koje možete nositi - bit ćete fleksibilniji i opušteniji. Prvenstveno zato što će vam prevelika prtljaga ponekad onemogućiti korištenje taksija ili podzemne željeznice.

16. Posjetite neobična mjesta

17. Prekopajte internet i pronađite najjeftinije karte, a mojih 12 savjeta možete pronaći OVDJE.

Pročitajte više