Uspjeh mladog izumitelja iz Solina: Pogledajte kako izgleda prva solarna klupa u Hrvatskoj

Foto: Privatna arhiva

DVADESETOGODIŠNJI Ivan Mrvoš, student prve godine Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, prošle nas je godine oduševio svojim izumom.

A na temelju tadašnjeg osmislio je klupu otpornu na udarce, koja i do deset dana radi bez sunčeve svjetlosti, a moguće je na njoj napuniti i mobitel.

I dok smo prošle godine pisali o izumu, ovo godine mladi se student može pohvaliti još jednim uspjehom. Naime, klupa je postavljena u centru Solina, ispred Gradske uprave.

Stoga, odlučili smo kratko porazgovarati s mladim studentom i provjeriti kako se zbog svega osjeća i koji su daljnji planovi. 

"Ideja za pametnu klupu krenula je prošle godine u devetom mjesecu nakon poduzetničkog kampa u Solinu na kojem sam osvojio prvo mjesto s projektom LED stolaca. Na kampu sam razvio ideju za tri vrste stolaca - upravljani prekidačima, glazbom i mobitelom. Razvoj prototipova trajao je do kraja godine, a u isto vrijeme krenula se razvijati i ideja o pametnoj klupi", rekao je Mrvoš za Index.

Mrvoš i dvojica prijatelja s fakulteta projekt su prezentirali Gradu Solinu, a grad je financirao i izradu.

"Početkom godine stvari su postale ozbiljnije, krenuli su prvi 3D modeli, izrada elektroničkih shema i razrada kompletne ideje oko klupe. U četvrtom mjesecu nastala je prva verzija klupe, poprilično slična sadašnjoj, s kojom smo kolege Toni Lejo, Ante Parčina i ja otišli u Zagreb na studentsko natjecanje i osvojili drugo mjesto. Po povratku iz Zagreba napravili smo nekoliko sastanaka s gradom Solinom, oni su pokazali interes i želju da podrže projekt i dogovoreno je da oni financiraju projekt u smislu nabave materijala, a mi sve ostalo. Od prvih planova o pametnoj klupi do samog postavljanja u Solinu protekla su oko četiri mjeseca, što je poprilično kratko vrijeme za razvoj prototipa. Čak ni sada ne smatram da je ovo gotov proizvod, prije bi rekao pilot projekt i zadnja verzija prototipa", govori Mrvoš.

Iako su cijenom nekoliko puta skuplje od običnih klupa, moglo bi se raditi o hrvatskom projektu koji će se naći i u nekim drugim europskim gradovima.

"Trenutni plan je provesti ispitivanja na klupi u Solinu, podatke koje prikupim od nje iskoristiti kao smjernice što i kako poboljšati, te implementirati neke nove tehnologije. Imao sam već nekoliko upita u zadnjih nekoliko dana. Najviše ih je bilo od strane gradova uz obalu, ali i nešto iz unutrašnjosti. Ne razmišljam klupe ponuditi samo kod nas, već sada se razmatra opcija prednarudžbe za sve zainteresirane u Europskoj Uniji, a možda i šire", rekao je i dodao da definitivno smatra da ima prostora za razvoj.

"One su energetski neovisne, napajaju se putem solarnih ploča. Ploče pune baterije koje se nalaze u klupi, a prikupljena energija može se iskoristiti za punjenje mobitela i tableta putem četiri USB izlaza koji se nalaze na bočnim stranama klupe. Osim toga, omogućava povezivanje na wifi pomoću antene koja proširuje gradski hotspot, a imamo plan omogućiti i 4G internet preko potencijalnih operatera koji bi željeli pružati takvu vrstu usluge. Također, klupa putem aplikacije na smartphoneu omogućava uvid o statistici zraka, proizvedenoj energiji i slično, a noću služi i kao gradska rasvjeta", priča Mrvoš.

"Trenutno radimo na bežičnom punjenju, NFC tehnologiji, te razmatramo mogućnost sustava grijanja i hlađenja", rekao je Mrvoš o budućim planovima.

Pročitajte više