"Uspjeli smo stvoriti ljudsku spermu u laboratoriju"

Screenshot: YouTube

FRANCUSKI znanstvenici, kako prenosi The Economic Times, tvrde da su po prvi put u povijesti uspjeli stvoriti ljudsku spermu u laboratorijskim uvjetima.

"Stvorili smo dovoljne količine ljudske sperme za umjetnu oplodnju. Naša je privatna kompanija na tragu rješenja velikog problema neplodnosti s kojom se suočavaju milijuni muškaraca, a naš je tim prvi razvio tehnologiju za stvaranje sperme", rekla je voditeljica laboratorija Kallistem u Lyonu, Isabelle Cuoc.

Rezultati studije, koja je još u procesu testiranja trebali bi, kako je najavljeno iz laboratorija u Francuskoj, službeno biti objavljeni krajem idućeg mjeseca, a prva klinička testiranja trebala bi započeti 2017. godine. S obzirom na to da studija još nije objavljena u stručnim znanstvenim publikacijama, tim koji vodi ovo istraživanje dao je samo osnovne informacije u kojima stoji da se pomoću ove nove metode zreli spermatozoidi stvaraju iz muškog reproduktivnog tkiva.

S druge strane, stručnjaci, kako prenose tamošnji mediji, navode da objavu laboratorija Kallistem treba uzeti s oprezom te da je još rano za prognoze o tome koliko će, i hoće li, ova metoda biti uspješna u liječenju neplodnosti kod muškaraca.

Pročitajte više