Vatikan demantirao napise: Psi ipak nemaju "kartu za raj"

Foto: Shutterstock

U NASTOJANJU da utješi jednog dječaka kojem je uginuo pas, papa Franjo u svom je službenom obraćanju s Trga sv. Petra izjavio da "životinje (također) idu u raj".

To je barem ono što su prenijeli svi svjetski mediji, ali čini se da napisi nisu točni.

Papa je tako postao još jednom žrtvom copy-paste novinarstva. Naime, vijest je prvo objavio talijanski list Corriere della Sera, a svi su je nakon toga prenijeli bez dodatne provjere pa su psi barem nakratko, i barem što se medija tiče, dobili "kartu za Raj".

Međutim, iz Vatikana poručuju kako su navodne izjave pape Franje u stvari izjave pape Pavla VI. i izrečene su nekoliko desetljeća ranije. Iako se citat pojavio tijekom propovijedi, riječi su greškom pripisane Franji.

Podsjetimo, javnost i mediji različito su reagirali na njegovu (navodnu) izjavu. Corriere della Sera dočekala je njegovu tvrdnju s ovacijama jer sad "postoji nada u spasenje i blaženstvo i za životinje", dok je jedna tamošnja kompanija koja proizvodi magareće mlijeko za djecu poklonila papi dva magarca.

Inače, Crkva nije naklonjena ideji da životinje idu u raj, iako je Papa Ivan Pavao II. jednom prilikom izjavio da "životinje imaju dušu" te da je "čovjek, kao Božje stvorenje, jednak svim drugim bićima", no, prethodnik današnjeg pape, papa Benedikt XVI, svojevremeno je rekao da (ipak) "životinje nisu pozvane na vječni život".

Pročitajte više