Veliki festivalski vodič 2012.: Od elektronske glazbe na Zrću do metal kampa u Sloveniji



TEMPERATURA raste, nižu se sunčani dani, prve navale turista su započele – ljeto nam je jako blizu, a sa ljetom dolazi i sezona glazbenih festivala.

Ove godine, Hrvatska se može pohvaliti bogato popunjenim ljetnim festivalskim kalendarom, a ponuda je toliko raznolika da svatko može naći barem jedan festival na koji se definitivno mora otići. Ako dodamo još nekoliko popularnih regionalnih festivala, izbor postaje još veći, a odluke teže, stoga provjerite ovaj vodič kroz ljetne festivale kako biste znali koje datume zaokružiti, kako pripremiti novčanik i koliko slobodnih dana rezervirati za glazbeno relaksiranje.

Festivali u Hrvatskoj

Naziv: Umagination
Lokacija: ATP Dance Arena, Umag
Datum: 1.- 3.6.
Web: www.umagination.info

Organazatori ovog velikog ljetnog spektakla tvrde da će Umag prvog vikenda u lipnju postati svjetsko središte zabave, a mi nemamo razloga sumnjati u to. U prilog tome ide i vrhunski line-up koji se sastoji od vodećih imena svjetske DJ scene. Tu je jedan od najuspješnijih svjetskih remixera Axwell, svima poznati Martin Solveig, Deniz Koyu i Envy My Music.

Naziv: Mars Moon Festival
Lokacija: Kupalište Poloj, Slavonski Brod

Datum: 1.- 3. 6.
Web: http://www.facebook.com/events/334797283251142/

Mars Moon višednevni je festival u Slavonskom Brodu, a nudi kombinaciju etabliranih bendova i svježih imena kojima će ovo biti prvi put da nastupaju pred nekoliko tisuća ljudi. Uz selekciju kvalitetnih nepotpisanih bendova iz Hrvatske i BiH, tu su i jača imena koja privlače publiku: Let 3, Urban, Svadbas, Električni orgazam i prvi put u Slavonskom Brodu – Partibrejkers.



Naziv: Metalfest
Lokacija: Puntamika, Zadar
Datum: 2.- 5. 6.
Web: www.hr.metalfest.eu

Metalfest ove godine dovodi poveći broj jakih imena metal scene i to na odličnoj zadarskoj lokaciji taman početkom ljeta. Ljubitelji metala uživat će u bendovima kao što su: Megadeth, Kreator, Blind Guardian, Fear Factory, W.A.S.P., Hypocrisy i Dark Tranquility, a radi se samo o početku liste.

Naziv: Rokaj Fest
Lokacija: Zagrebački velesajam
Datum: 7.- 8.6.
Web: www.rokajfest.com

Rokaj Fest je gozba za sve "uživljenike" u glazbu definiranu distorziranim gitarama. Tu su domaći festivalski veterani TBF, zatim Roots Manuva, Krankšvester, S.A.R.S., Dječaci, Goribor, One Piece Puzzle Igut i Father. Ali najbitnije od svega, Rokaj dovodi metal trijumvirat: Slayer, Mastodon i Gojiru.


Naziv: Jader Urban Music Festival
Lokacija: Kapetnaski Park, Zadar
Datum: 22.- 24.6.
Web: www.jumf.hr

Jader Urban Music Festival ili skraćeno JUMF nudi vam jedan jako fini ljetni vikend, osnažen uglavnom domaćim imenima, uz stranog gosta kultnog statusa. Dakle, na popisu su Rambo Amadeus, Edo Maajka, Golem, Disciplin A Kitschme, Antenat, Brkovi, One Piece Puzzle i Crasso De Odio. Strani gost? Ravno iz Kalifornije, Tito & Tarantula!



Naziv: Echo Festival
Lokacija: Makarska
Datumi: 22.- 24.6.
Web: www.echofestival.com

Kasni lipanj idealno je vrijeme za boravak u Dalmaciji, a Makarska se ove godine ucrtava na kartu party lokacija sa izvrsnim Echo Festivalom. Ako niste do sada primijetili, Englezi obožavaju našu obalu, a ljetnu sezonu započet će Echo Festivalom koji je prilagođen ljubiteljima vrhunske elektronike. Na listi su SpectraSoul, Deadboy, Hackman, Donga, Pedestrian, Droog, Midland, Pariah i mnogi drugi.

Naziv: InMusic Festival
Lokacija: Jarun, Zagreb
Datum: 28.-30.6.
Web: www.inmusicfestival.com

InMusic Festival ove godine nudi line-up koji će zadovoljiti nekoliko generacija slušatelja. Za početak, tu su Franz Ferdinand, Mando Diao, Plan B, The Cranberries koji će zadovoljiti publiku koja žali za devedesetima te punk cabaret atrakcija Gogol Bordelo. Tu se još i Gorillaz, ali valja uzeti u obzir da je riječ o Soundsystemu, tako da nas očekuje zabavan DJ set.

Naziv: San Pellegrino Beach Festival
Lokacija: San Pellegrino, Umag
Datum: 28.-30.6
Web: https://www.facebook.com/SanPellegrinoBeachFestival

San Pellegrino Beach Festival najbolje se može opisati kao jedan dug tulum na plaži, a nudi program na nekoliko pozornica od kojih je jedna rezervirana striktno za vinile. Na popisu su Kraak & Smaak, Mo'Horizons, Smoove + Turrell, Alfredo Azzeto, Paolo Barbato i mnogi drugi.

Naziv: Fresh Island Festival
Lokacija: Aquarius & Papaya, Zrće, Pag
Datum: 5. - 8.7.
Web: www.fresh-island.org

Pinori hip-hop i r'n'b scene u Hrvatskoj, udružili su snage, a rezultat je prvi specijalizirani hip-hop/r'n'b festival u regiji. Naravno, riječ je o Fresh Island Festivalu, a Zrće će ove godine ugostiti jaka imena domaća, regionalna, ali i svjetski poznata imena na tri stagea. Jak line-up objedinio je imena kao što su Eve, DJ Muggs iz Cypress Hilla, DJ Revolution, Punchline i DJ Soul Clap, Miss Stylie, DJ Spin Doctor, a tu su i jake snage iz Hrvatske i regije: General Woo, VIP, Struka, Frenkie i DJ Dirty Hairy.

Naziv: Papaya Day&Night Festival
Lokacija: Papaya, Zrće, Pag

Datum: 17. - 20.7.
Web: www.papaya.com.hr
Ljubitelji dobrih partyja znaju za Papayu jer riječ je o jednom od vodećih hrvatskih klubova. Štoviše, mnogi ga posjetitelji i mediji opisuju kao jedan od najboljih open air klubova u ovom dijelu Europe. Ove godine, Papaya će u sklopu svog Day&Night festivala ugostiti jaka imena, a tu su: Eddie Halliwell, Simian Mobile Disco, Armin Van Buuren te Marco V i Cosmic Gate u svom prvom hrvatskom i Marco V u svom prvom pojavljivanju u Papayi. A ne smijemo zaboraviti ni to da će 21.7. Carl Cox održati ogromni party preko cijele plaže Zrće.

Naziv: Hideout Festival
Lokacija: Zrće, Pag
Datum: 29.6. -1.7.
Web: www.hideoutfestival.com

Zrće je po običaju jedno od najaktivnijih mjesta za partijanje na hrvatskoj obali, stoga Hideout Festival na plaži Zrće ne predstavlja nikakvo iznenađenje, osim po kvaliteti. Ono što vas očekuje nije tipičan house party na hrvatski način već višednevni tulum elektronske glazbe sa vrhunskim imenima: Skream & Benga, Chase & Status, Sub Focus, Four Tet & Caribou, Rustie, Scuba i mnogi drugi. Poseban gost? Nitko drugi nego najkomercijalnije ime Dub Stepa današnjice, Skrillex!


Naziv: The Garden Festival
Lokacija: The Gardnen, Tisno
Datum: 6. - 11.7
Web: www.thegardenfestival.eu

The Garden Festival nije šala, ovo je ozbiljan višednevni festival koji privlači domaću publiku, ali i popriličan broj turista, posebno Engleza, koji tempiraju godišnji odmora tako da se poklapa sa datumima Gardena. Free School, No Fakin, PillowTalk, Tiger & Woods, Crazy P, The Pool, Wolf Music – Garden nudi ogromnu selekciju live izvođača, DJ-eva i soundsystema.

Naziv: Soundwave Festival
Lokacija: The Garden, Tisno
Datum: 19.- 23.7.
Web: http://www.soundwavecroatia.com/

Drugi festival na lokaciji "The Garden, Tisno" jest Soundwave Festival, još jedan petodnevni festival orijentiran uglavnom na stranu publiku, pogotovu onu iz Velike Britanije, ali pozvani su svi koji cijene dobru elektronsku glazbu. Headlineri su hip-hop veterani De La Soul, a tu su još i Plaid, DJ Yoda, Fink, Craig Charles i Ghostpoet.

Naziv: Rock festival 7 jezera
Lokacija: Peračko Blato, Ploče
Datumi: 26.- 29.7.
Web: http://www.7jezera.info/

Peračko Blato kraj Ploča ovo ljeto postaje lokacija za rock festival koji dovodi snažna regionalna imena. Tu su T.B.F., Disciplin A Kitschme, Dječaci, Goribor, Darkwood Dub, Popečitelji, Sopot, Siledžije, Bolesna Štenad, Interzone, Embassy 516, Threesome, Ruiz, Zinedin Zidan, Man Zero, Hemendex, The Chweger, kLEIMOR, Straight Mickey And D Boyz, Rumpelstinski, Moskva i Punčke.

Naziv: Urban Fest Osijek
Lokacija: Osijek
Datumi: 5.- 8.7.
Web: http://www.ufo.com.hr

Još jedno ljeto znači i još jedan UFO, a popularni osječki festival i ove godine nudi kvalitetan izbor imena. Headlineri su Pips, Chips & Videoclips, Dubioza Kolektiv, Exodus i Paddy and the Rats, ali to definitivno nije sve, stoga provjerite vijesti i najave za kompletan line-up Urban Festa Osijek.



Naziv: Terraneo Festival
Lokacija: Šibenik
Datumi: 7.- 10.8.
Web: http://www.terraneofestival.com

Terraneo Festival odvija se u Šibeniku u samom jeku turističke sezone, a gužvu garantira i odličan i raznovrsan line-up s jakim imenima kao što su The Roots, The Ting Tings, The xx i Friendly Fires, ali i jakim domaćim i regionalnim snagama: Kandžija, Dječaci, Golem, Gatuzo i Jarboli.

Naziv: Outlook Festival
Lokacija: Punta Christo, Pula
Datum: 6.- 9.9.
Web: http://www.outlookfestival.com/

Outlook postaje moćniji, a ova godina nije izuzetak već samo nastavak rasta. Idealna lokacija, partiji koji traju danima – i to ne samo na lokaciji festivala već i u okolici – tulumi na brodovima, unutar starih zidina, na plaži... U četiri dana ne možete pohvatati sve nastupe, a čekaju vas Skream, N-Type, DBridge, Souls of Mischief, Kode 9, Andy C i dug popis kvalitetnih imena.

Regionalni festivali


Naziv: Exit Festival
Lokacija: Petrovaradin, Novi Sad, Srbija
Datum: 12.- 15.7.
Web: http://www.exitfest.org

Exit je već postao tradicija, kako za regionalnu publiku, tako i za Engleze koji čine barem sedamdeset posto posjetitelja ovog ogromnog festivala. Ove godine očekuje vas najveći pop bend svih vremena, Duran Duran, soul diva  Erykah Badu, New Order, Hercules & Love Affair te futuristička verzija Guns N' Roses.

Naziv: Nova Rock
Lokacija: Pannonia Fields II, Austrija
Datumi: 8.- 10.6.
Web: http://www.novarock.at/

Austrijski Nova Rock festival je koji je popularan među metalcima i svima koji naginju žešćoj, alternativnijoj glazbi. Glavno ime ove je godine Linkin Park, ali tu su još i Machine Head, Marilyn Manson, Metallica, Slayer, Nightwish, Limp Bizkit, Cypress Hill i Dimmu Borgir.



Naziv: Sziget Festival
Lokacija: Otok Obudai, Budimpešta, Mađarska
Datumi: 6.- 13.8.
Web: http://www.sziget.hu

Sziget je također tradicija za našu publiku, pogotovo ako živite u kontinentalnoj Hrvatskoj, tako da put do Mađarske nije dug i skup. Sziget još nije dovršio line-up za ovu godinu, ali već sada ima dovoljno dobrih imena da vas natjeraju na kupovinu karte: LMFAO, Placebo, Ministry, Paolo Nutini, Steve Aioki, The Horrors, Korn, a za ljubitelje balkanskog zvuka, tu je Goran Bregović i njegov orkestar.

Naziv: MetalCamp
Lokacija: Tolmin, Slovenija
Datumi: 5.- 11.8.
Web: http://www.metalcamp.com/

Metalci čitave regije već godinama pohode MetalCamp, a ove godine, line-up je izuzetno dobro popunjen i dovoljno je izdvojiti samo nekoliko imena da shvatite o čemu je ovdje riječ: Hatebreed, Korn, Napalm Death, Dark Funeral, Korpiklaani, Testament, Paradise Lost, Machine Head, Amon Amarath i mnogi, mnogi drugi.

Pročitajte više