Veliki uspjeh mladih hrvatskih informatičara: Tri srebra i bronca na Međunarodnoj olimpijadi

Foto: Krešimir Malnar/Hrvatski savez informatičara

U ALMATYJU u Kazahstanu održana je 27. Međunarodna informatička olimpijada (International Olympiad in Informatics – IOI 2015) na kojoj je, uz ukupno 322 natjecatelja iz 83 zemlje, nastupila i ekipa iz Hrvatske i ostvarila sjajne rezultate.

Mladi hrvatski informatičari ostvarili su najbolji uspjeh na posljednja tri nastupa na Olimpijadi i osvojili tri srebrne i jednu brončanu medalju, javlja Hrvatski savez informatičara koji je organizirao nastup hrvatskog tima i proveo sva prednatjecanja za izbor hrvatske reprezentacije kao i pripreme naših olimpijaca.

Srebro su osvojili Ivan Lazarić (učenik 4. razreda, Društvo informatičara Pula), Tonko Sabolčec (učenik 4 razreda XV. zagrebačke gimnazije) i Domagoj Bradač (učenik 3. razreda XV. gimnazije), a broncu je osvojio Mihael Liskij (učenik 4. razreda XV. gimnazije).

Ovim rezultatima hrvatska je ekipa nastavila niz dosadašnjih uspjeha

Učenici koji su zastupali Hrvatsku, nastup u reprezentaciji izborili su ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi koja se održala u Zagrebu 28. ožujka te na Izbornim pripremama koje su se održače od 13. do 16. travnja.

Hrvatsku reprezentaciju vodili su Krešimir Malnar, kao odgovorni voditelj, i Gustav Matula, kao stručni voditelj.

Uz gore navedeni uspjeh, treba istaknuti i rezultate postignute na mjesec dana ranije održanoj Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi, koja se održala u Brnu u Češkoj, od 29. lipnja do 4. srpnja ove godine, gdje su naši mladi programeri osvojili po jednu zlatnu i srebrnu, kao i dvije brončane medalje, uz prvo mjesto Ivana Lazarića u ukupnom poretku.

Nizu uspjeha treba dodati i to da je voditelj hrvatske reprezentacije, Krešimir Malnar, na netom održanim ovogodišnjim izborima za člana Međunarodnog odbora Olimpijade (IOI International Committee) osvojio svoj novi trogodišnji mandat (nakon prvog mandata, od 2011. do 2014.).

Pripreme hrvatske reprezentacije mladih informatičara koje je proveo Hrvatski savez informatičara financiraju se iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

"Zadovoljni smo, ali i očekivali smo ovakav uspjeh"

Hrvatska se ekipa sutra vraća kući.

"Evo upravo krećemo prema aerodromu, u Hrvatskoj smo sutra u 13 sati i 45 minuta. Svi smo zadovoljni uspjehom, to je najbitnije, no moram reći da smo ovo i očekivali jer se ova ekipa već godinama nalazi pri samom vrhu svih hrvatskih informatičkih natjecanja. Neki od njih, Lazarić i Sabolčec, već su nastupali na ovom natjecanju, 2013. i 2014. godine"; rekao je za Index voditelj tima, Krešimir Malnar, te dodao:

"Uspjeh našeg tima na Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi dao je naslutiti ovakve rezultate. Hrvatski srednjoškolci zapravo se već godinama s međunarodnih natjecanja vraćaju s hrpom medalja, tako da smo na to malo i navikli, no, zadnje tri godine ne uspijevamo osvojiti zlato. To je jako teško. Mi smo ga osvojili 2012., a 2011. smo imali čak tri zlata i tada smo bili 4. na svijetu u ukupnom poretku".

 

 

 

Pročitajte više