Video - Performans na oltaru: Članice ruske punk grupe Pussy Riot zapele u zatvoru radi svetogrđa

RUSKA policija jučer je uhitila i treću članicu ruskog ženskog punk benda Pussy Riot, Irinu Loktijevu. Djevojke iz benda se tereti za huliganizam i svetogrđe. Dvije članice grupe, Maria Aljokina i Nadežda Tolokonikova, već su gotovo mjesec dana u zatvoru i odbijeni su im zahtjevi za puštanje na uvjetnu slobodu ili stavljanje u kućni pritvor do početka suđenja, iako imaju malu djecu. Curama iz Pussy Riot prijeti čak sedam godina zatvora.

Djevojke, koje su članice ruskog feminističkog pokreta, razljutile su ruske vlasti svojim performansom izvedenom u Katedrali Krista Spasitelja. Pussy Riot su u katedralu u srcu Moskve upale 21. veljače i maskirane izvele petominutni performans pjevajući "Bogorodice, protjeraj Putina".

Organizacije i aktivisti za ljudska prava apelirali su na vlasti da se djevojke pusti iz pritvora, a u obraćanju crkvi su zamolili i da se svećenici zauzmu za njihovo pomilovanje. Predstavnici ruske pravoslavne crkve su odgovorili kako je Crkva spremna prihvati njihovo pokajanje za počinjeno svetogrđe - izvođenje performansa na oltaru, te kako ne vide razlog da djevojke budu zadržane u pritvoru.

Pročitajte više